2017. július 25., kedd

Tátra IV.3: Fatranka-parkoló - Sutói-vízesés - Fatranka-parkoló (Kis-Fátra)


Amikor az Alacsony-Tátrában esik az eső, nincs más lehetőség: vagy egyéb kirándulóhelyet keresünk, vagy shoppingolunk. A legközelebbi hely, ahol csak szórványosan volt bejelölve az eső az a Kis-Fátra volt, alig 60 kilométerre Liptószentmiklóstól. Shoppingolni pedig nem akartunk :)


A Kis-Fátra (szlovákul: Malá Fatra) egy kisebb, de ugyanakkor nagyon látványos hegyvonulat Közép-Szlovákia északnyugati részén. A Kis-Fátra központi vonulata északkeleti-délnyugati irányban helyezkedik el, és szabálytalan elliptikus alakot képez. Kiterjedése hosszúságban 72 kilométer, szélessége átlagosan 16 kilométer. Magassági viszonyait tekintve a Kis-Fátra középhegységi, illetve magashegységi jelleggel rendelkezik. Felszínének legnagyobb része a legutóbbi jégkorszak idején alakult ki, amikor a hegység felső 200 méteres területét örök hó borította.


Sutó nevű faluból indultunk. "Csutova. Tót falu Turúcz Várm. földes Ura Gr. Révay Uraság, lakosai többen evangelikusok, fekszik Turánnak szomszédságában, mellynek filiája; a’ kis Tátra alatt van egy Kocziskala nevezetű nagy kőszikla, mellyben jó nagyságú üreg van; a’ kik benne kintseket keresnek, üres kézzel kéntelenek viszsza menni belőle". (Vályi András: Magyar Országnak leírása - 1796).


A Kis-Fátra hegység legmagasabb csúcsa az 1708 méter magas Nagy-Kriváň (Veľký Kriváň). Vályi András 'kintskereső' megjegyzése a 18 századból egyáltalán nem meglepő, ugyanis a középkortól az 1800-as évek közepéig a Tátra magasabb hegyeit csak nemesfémbányászok és kincskeresők járták. Leggyakrabban hiába :)


A Kis-Fátra az Északnyugati-Kárpátokon belül található, a Tátra–Fátra-vidék b7-es régióját képezi. Itt még meg kellene említeni a Vág foyót (szlovákul Váh, németül Waag), Szlovákia leghosszabb folyóját, amely itt, a Kis-Fátra mellett halad el.


A Sutói-vízesés 830 méter tengerszint feletti magasságban található, a Šútovská epigenézis természetvédelmi terület közelében. (Epigenezis = a geológiában a kőzetek ásványos összetételének megváltozása.)


38 méter magasságával ez a Kis-Fátra legmagasabb vízesése. A hegység emelkedése és a Turcsányi-völgykatlan lesüllyedése következtében alakult ki.


A Fatranka-parkoló biztonságából már nevetve gondolunk vissza a 8-9 kilométeres, közepes nehézségű túránkra, hiszen az eső végig ott lógott a fejünk fölött. A 60 kilométeres autózás végülis jó ötletnek bizonyult: szállóhelyünk, Liptószentmiklós környékén reggeltől estig esett az eső...


Nincsenek megjegyzések: