2017. július 26., szerda

Tátra IV.4: Lőcse - a Szepesség elfeledett fővárosa


Alacsony-Tátrából (Liptószentmiklós) Magas-Tátrába (Tátralomnic) való költözésünk napján nem kirándultunk, hanem várost látogattunk. Kötelező olvasmányaink hűtlen asszonyának városát, Lőcsét. Lőcse (szlovákul: Levoča, németül: Leutschau) ma szlovákiai város, az Eperjesi kerület Lőcsei járásának székhelye. Az egykori Szepes vármegye székhelye és legjelentősebb települése. 


A város már a 16. század első felében protestáns hitre tért. Akkoriban közel száz évig folyt az ellenségeskedés a szomszédos Késmárkkal, olyan nagy volt a mesterségesen szított gyűlölet a két város közt, hogy utólag fegyveres összetűzéssé is fajult.

 

A 15. századi Városháza a város építészeti remekei közé tartozik. Az eredeti gótikus épületet a 17. században reneszánsz stílusban átépítették. 1600 óta áll a városháza előtt a szégyen ketrece, a vasrudakból készült középkori pellengér, melyet paradox módon fém liliomok és szívek - a szerelem és ártatlanság jelképei - díszítenek, a XVI. századból származik. Ide zárták – utoljára 1850-ben – "a szószátyár, nyelves és ledérebb nőszemélyeket".


A ketrecben töltött idő a vétkes számára megaláztatást és tanulságot, az arra járók részére pedig elrettentést volt hivatott jelenteni. Ezért a büntetést vásárok idején hajtották végre, amikor a téren sok volt az ember. Az összegyűlt emberek az elítéltet általában a megvetés kifejezéseivel illették. Állítólag a nyilvános megszégyenítés ilyen formájának leggyakrabban azok a nők voltak kitéve, akik lámpagyújtás után az éjszakai Lőcse utcáin férfikíséret nélkül egyedül jelentek meg. (Forrás: Informačná kancelária mesta Levoča).



A Főtér kiemelkedő látnivalója még a 7. szám alatt álló Thurzó-ház. Az épület reneszánsz homlokzata tipikus lengyel-szepesi stílust mutat. A ház kapuja, folyosója, szobáinak mennyezete mind gótikus stílusú. A különleges sgraffitókat a múlt század elején mintázták meg, az ablakok körül pedig emberi alakok találhatóak. Az épületben ma levéltár működik. (Sgraffito: díszítő eljárás, melyben egymásra felvitt különböző színű festékek vagy vakolatok felső rétegét precízen visszakaparják, kikarcolják, ami által előtűnik a mélyebben fekvő réteg színe.)




A lőcsei Hotel Stela nevű szállodát nemcsak Lőcse, hanem egész Szlovákia egyik legfontosabb építészeti emlékeként tartják számon. A szökőkúttal is büszkélkedő terasz és átrium koronázza meg a szállodát, mely hagyományos elemekkel, eredeti építészeti jellegzetességekkel és történelmi légkörrel várja a látogatókat. A divatos belső terek és modern szolgáltatások ütős kombinációja gondoskodik az ideális szállásról. Az épület történetét a 16. századig lehet visszakövetni, bár architektúrája szerint korábbi, legalább a 14. századból származik. Eredetileg két különálló ház volt a helyén, amelyek az 1538-as tűzvészkor megsemmisültek, de 1547-ben egy épületként építették újjá. Az épület az egyik legszebb példája a lőcsei Főtér megmaradt patrícius-kereskedő házainak. A ház leghíresebb tulajdonosa Hans Schwab volt, aki 1660-ban vette meg. Hans Schwab egész Európában kereskedett, Béccsel, Pozsonnyal, Krakkóval, Nürnberggel, Magdeburggal és más európai városokkal. Forgalmára jellemző, hogy harmincadként 1000 aranyat fizetett, ami több ház értékének felelt meg. 1671-ben, az ellenreformáció idején, Hans Schwab felajánlotta saját házának több helyiségét evangélikus istentisztelet céljára.


Ezt ettünk a híres Schwab-ház vendéglőjében. A sztrapacska (kapustové halušky, strapačky s kapustou vagy strapačky) szlovák eredetű tésztaétel. A tésztája (halušky) leginkább a nokedlihez hasonlít, azzal a különbséggel, hogy reszelt krumplit is tartalmaz. A „galuskára” savanyú káposztát és húst tesznek, így készítik el az igazi sztrapacskát. Sokan összekeverik a juhtúrós galuskával (bryndzové halušky), amelyben a káposzta helyett juhtúrót és a hús helyett többnyire sült szalonnát tesznek a tésztára. Vendéglőben ezeket legjobb előre tisztázni... Ez volt Lőcse másodszorra, de bármikor szívesen visszatérnék ide.


Lőcséről szálláshelyünkre érkezve, Kakaslomnic és Tátralomnic között ez a látvány fogadott. Itt voltunk megszállva: Tatragolf Mountain Resort - Termálna 38, Veľká Lomnica, 059 52 Tatranská Lomnica, Slovakia.

Nincsenek megjegyzések: