2017. július 24., hétfő

Tátra IV.2: Deménvölgy - Biela Put - Chopok-csúcs - Deménvölgy



Deménvölgy (szlovákul Demänovská Dolina) község Szlovákiában a Zsolnai kerület Liptószentmiklósi járásában. A község 5 kisebb településből áll, ezek: Háromforrás, Barlangok, Repiskó, Lúcski és Ragyogó.



Jasná Szlovákia legnagyobb összefüggő pályarendszerével rendelkező, 5 csillagosra értékelt síközpontja, ahol egy évben 150 napig is tarthat a hó. Nevét a ragyogó napsütésről (jasná = világos) kapta.
 

 Az Alacsony-Tátra (szlovákul Nízke Tatry) vonulata mintegy 80 km hosszúságban húzódik nyugatról keletre a Vág és a Garam folyók völgyei között. Főgerince három ponton haladja meg a 2000 méteres magasságot.


 Az Alacsony-Tátra legmagasabb csúcsai:
 Gyömbér (Ďumbier) (2043 m)
Chopok (2024 m)
Déres (Dereše) (2004 m)


1987-ben 81.095 hektár területen az Alacsony-Tátrát nemzeti parkká nyilvánították, szlovák rövidítése: NAPANT. 1997-ban a védett terület határai változtak és ma a 728 km2 központi részét 1 102 km2 védőövezet veszi körbe. A NAPANT így ma Szlovákia legnagyobb nemzeti parkja, igazgatósága Besztercebányán (Banská Bystrica) székel.


 Figyeljünk oda az öltözékünkre, mert a csúcsokon és a gerincen erős szél lephet meg minket még jó időben is... Elengedhetetlen kellék a viharkabát, az esőköpeny és nyilván a túrabakancs. Én hosszabb túrákra  cserezoknit és extra atlétatrikót is viszek.


A felvonó mindkét irányból felvisz a csúcsra: északról a deménfalvi Biela Put állómásról lehet feljutni 3 részletben, délről pedig (Breznó, Bystra, Tále) Krupova irányából libeghetünk fel a Chopokra. Szép idő esetén pazar kilátás tárul elénk a Magas-Tátra havas hegycsúcsaira és az Alacsony-Tátra hegyvonulataira, ilyenkor nehéz a fényképezést abbahagyni...


Nincsenek megjegyzések: