2017. július 23., vasárnap

Tátra IV.1: Bölényfalu - Rohácsi-tavak - Bölényfalu (Liptói-Tátra)




A Liptói-havasok a Tátra vonulatának nyugati része: olykor Nyugati-Tátrának vagy Liptói-Tátrának is hívják. Nagyobb része Szlovákiában található, kisebb része pedig Lengyelországban. A Liptói-hegység geológiailag a Magas-Tátrával egyetlen egységet alkot, ezért attól inkább csak külső megjelenése és gyakorlati turistaszempontok alapján különíthető el...


 Bölényfalu (szlovákul Zuberec) község Szlovákiában. A képen látható kiállítási tárgyak a bölényfalvi parkolótól nem mesze, egy tisztáson mutatják a turistáknak, hogy az eldobott szemetet mennyi idő alatt bontja le a természet. (Pl. cigarettacsikk - 15 év).


Zuberec (Bölényfalu) nevét valószínűleg onnan kapta, hogy környéke valamikor bölényekben gazdag terület volt. A szlovák zubor - a lengyelhez hasonlóan bölényt jelent.



Bölényfaluból a Fekete-pocsolyához (a Rohácsi-menedékházig) kb. 4 kilométeren aszfaltozott út vezet - abszolút gyerekjáték ...
 

 ...ez azonban senkit ne tévesszen meg, a Rohácsi-menedékháztól (Tatliankova Chata) a Felső-Rohácsi tavakig meredek, kavicsos-köves meredek ösvény cikcakkozik 3-4 kilométeren át 400 méter szintkülönbségen felfelé.
 

 A Rohácsi-menedékháznál (Tatliankova Chata) mindenképpen érdemes egy rövid pihenőt tartani és az egykori csehszlovák nemzeti üdítőitallal, az újjáélesztett Kofolával kötelező a hegy alatt abrakolni :) A kofola szénsavas üdítőital, egyedisége abban rejlik, hogy egyharmaddal kevesebb cukrot és 14-féle gyógynövényt tartalmaz, amellett, hogy kisebb a koffeintartalma az egyéb kólaízű termékeknél. Az alapanyag pedig egy alacsony ásványi-anyag tartalmú forrásvíz. További előnyt jelent, hogy nincsen benne foszforsav. 1962-ben kezdték meg a Kofo szörp gyártását, eleinte üveges kiszerelésben. A bársonyos forradalom, és az egyéb nyugati termékek beáramlása miatt 1991-1997 között majdnem abbahagyták a gyártását, amely végül 1998-ban új, pet-palackos csomagolásban jelent meg a szlovák piacon.


A kiterjedt, nagy területű völgyzárlattal rendelkező Rohácsi-völgyet délkeleti részén a főgerinc két karcsú csúcsa, a Volovec (2063 m) és a Hegyes-Rohács (2084 m) határolja. (A képen látható TANAP felirat tulajdonképpen a Tatranský národný park rövidítése, ez Szlovákia legrégibb és legnagyobb nemzeti parkjának a felügyelősége. Egy 1948-ban hozott törvény alapján 1949 óta szolgálja a Magas-Tátra védelmét és 1987-ben terjesztették ki hatáskörét a Liptói-havasok területére is. Jelképe a zerge, igazgatósága Tátracsorbán működik.)


A magashegyi túrák sikere az időjárástól is nagymértékben függ. A meteorológiai előjelzéseket főleg biztonsági okokból érdemes figyelembe venni. De az időjárás élményeinkre is hatással van, nagyban befolyásolja azt hogy milyen időben hogyan látjuk környezetünket. Mindezek ellenére tévedés lenne a szállodában ücsörögni, ha az előrejelzések nem hétágra sütő napocskát mutatnak... Meg kell találni azokat a túraátvonalakat amelyek esőben, viharban is biztonságosak és esőbeállók, menedékházak mentén haladnak.


 Állítólag a Tátrában sosincs rossz idő, csak alulöltözött turista... Az eső, a vihar állandóan ott lógott a fejünk fölött, de ez egyáltalán nem ijesztett el minket a Rohácsi-tavaktól.
 

Végül még a jégeső nem került el sem bennünket, sem a többi turistát, aki a Rohácsi-tavaknál kirándult: olyan hirtelen indult el, hogy 10 perc után a bakancsainkban recsegtek a 2-3 centiméteres jégdarabok.

 

Nincsenek megjegyzések: