2013. július 29., hétfő

Kotori öböl, Montenegró


Montenegróból hazafelé más utat választottunk, mint amin mentünk. Arrafelé megnéztük a Dinári Alpokat, visszafelé úgy döntöttük, megnézzük az Adriai-tengert is... Újból három szakaszra osztottuk az ezer kilométernyi utat:
1. Ulcinj - Dubrovnik - Mostar - Szarajevó
2. Szarajevó - Újvidék - Szabadka
3. Szabadka - Szeged - Szalonta - Kolozsvár


Az igazat megvallva, az első szakasz fénypontja Dubrovnik kellett volna legyen, de az időből is kifutóban voltunk, parkolót sem könnyű csúcsidényben találni az egykori Raguzában, így a Kotori-öböl és Szarajevó lettek aznap a kiemelkedő látványosságok. Az utunk Ulcinjtól 160 kilométeren át, a dalmáciai Komarna faluig a tengerpart mellett vezetett, ebből 45 kilometer Kotor - Herceg Novi között, vagyis a Kotori-öböl körül kanyargott. Az öböl (régi nevén Cattarói-öböl, szerbül Boka kotorska, olaszul Bocche di Cattaro) Montenegró egyik legszebb vidéke, az Adriai-tenger délkeleti partján található.


Az öböl állítólag folyóvölgyként jött létre. Legnagyobb szélessége 7 km, legkisebb 300 m. Területe 87 km². Legmélyebb pontján 60 m, átlagosan 27,3 m mélységű. Az öböl tengeri bejáratánál fekszik Horvátország legdélibb része, a Prevlaka-félsziget. Az öböl bejáratánál van Mamula apró szigete, amelyen egy erőd romjai találhatók. Az öböl belső részén, Perasthoz közel is található két apró sziget, melyek egyikén bencés kolostor, a másikon a Gospa od Skrpelja (Szirti Madonna) templom épült.  Az öböltől északnyugatra az Orjen-, délkeletre a Lovćen-hegység magasodik. Az öböl partján található nagyobb települések: Herceg Novi, Tivat, Dobrota, Kotor  és Perast.


A Kotori-öbölhöz egy legenda is társul, mely szerint 809-ben egy hajó arra szállította Szent Tripum harmadik századi vértanú testét. Egy hirtelen támadt vihar elől az öböl nyugodt vizein találtak menedéket. A vihar elvonulta után azonban a hajósok nem találták a kiutat az öbölből. A helyi lakosok azt tanácsolták nekik,  hagyják ott a szent földi maradványait, ők majd védőszentjükként fogják tisztelni, s akkor Szent Tripum majd kisegíti a hajót az öbölből. Így is történt, a vértanú teste ottmaradt, a hajó elment. A derék kotoriak pedig a szent relikviának egy gyönyörű román stílusú katedrálist építették, amely jelenleg is a Földközi-tenger egyik legszebb középkori épülete.


Nincsenek megjegyzések: