2013. július 23., kedd

Gornji Stoj, Comfort Apartments, Ada Bojana


Egy igazán kellemes hetet töltöttünk itt: Comfort Apartments, Gornji Stoj, Ulcinj, Montenegro. Ulcinj, (albánul Ulqini, olaszul Dulcigno) kisváros és község Montenegróban, az Adriai-tenger partján. A városkát enyhe klímája, hosszú homokos strandja, szállodasorai és keleties hangulatú piaca, és a népviseletek, népszokások különös keveredése teszi hangulatossá. Ulcinjtól 5 kilométerre fekszik egy hozzátartozó község, Gornji Stoj. A környék legszebb parkjában, csendes, tiszta környezetben található a huszonnyolcszobás Comfort Apartments villa. A foglalás itthonról, booking.com-on keresztül történt, mindent pontosan olyannak találtunk, amilyenre a leírásban és a fényképek alapján számítottunk. A tulajdonosok dolgos, barátságos emberek, különben mint minden montenegrói akivel találkoztunk.
 
 
Ami leginkább meglepett, hogy bár a tengerpart lakosságának nagy része turizmusból vagy ahhoz kötődő egyéb szolgáltatásból él, nagyon kevesen beszélnek angolul. Szerencsénk volt a tulajdonos egyik fiával, Fredi-vel, aki igazán jól beszélt angolul, így mindennap elmondhattuk neki, hogy az internet állandóan szakadozik. Fredi udvariasan megígérte, hogy megjavítja, és mi mindennap annyival maradtunk :) Szerencsére ez volt ez alatt a hét alatt legnagyobb bosszúságunk. A Comfort Apartments volt életünk első igazi pálmafás szállodája, ahol a datolyapálma ágai valósággal belógtak a teraszunkra. A datolyapálma eredeti előfordulási területe az Arab-félsziget és Pakisztán környéke, de manapság már sok helyen termesztik; az ember segítségével az Antarktisz kivételével, az összes kontinensre eljutott.  


 A Comfort Apartments alig egy kilométerre fekszik Montenegro legnagyobb homokkal borított tengerpartjától, a híres Velika Plažatól.  A "Nagy Strand" az Adriai-ternger leghosszabb egybefüggő, homokos strandja. A Velika Plaža a Djerane foktól (Porto Milena kikötőjétől, ahol fából készült halászkunyhók sorakoznak, melyeket a helyiek “kalimera”-nak neveznek) Ada Bojanáig húzódik és végig nagyon finom szemcséjű homok borítja. Első napon mi is lementünk, megnéztük, szép volt, de bizony elég sokan voltak, így aztán következő napokban inkább Ada Bojanát választottuk.
 
 

 
Ada Bojana egy különálló kis sziget (mindössze 5,4 négyzetkilométer) a montegrói-albán határon. Ulcinj városától 18 km-re fekszik, hosszúsága 2,8 km  és szélessége 1,8 km. Állítólag a sziget a következőképpen alakult ki: a 19. században elsűllyedt 'Merito' hajó két oldalán egy-egy homoktorlasz alakult ki, ezeket a Bojana folyó hordaléka szigetté formálta, míg maga a folyó két ágra szakadt. A sziget tehát háromszög alakú, két oldalról a Bojana folyó határolja, míg a harmadik oldalról homokos partját a tenger mossa. A folyóparton halászházak sorakoznak, így a helyi éttermek hagyományosan kifogott, friss halat kínálnak. És most jön a lényeg: a strand és az egész üdülő egy óriási naturista telep.


Már a szigetre vezető út is különleges: fák árnyékában, kanyargós úton majd egy hídon át lehet az őrzött bejáratig eljutni. A híd előtt egy kisebb tér van, ahol éttermek sora várja az éppen érkező vendégeket.  A hídon átkelve egy sorompóhoz érünk, nem emlékszem már milyen árak vannak személyenként, csak annyit tudok, hogy mi mindennap 5 eurót fizettünk autó plusz két személyre. Semmiségnek tűnik, ahhoz képest, hogy a hely, ahová bejutunk valóságos paradicsom, Ádámokkal és Évákkal, korabeli kosztümökben :)  A naturista telep tulajdonképpen a sziget teljes területén fekszik, bungalóival, házaival, kempingjével, sportpályáival, két vendéglőjével és homokos partjával hatalmasnak tűnik.
 

 
A nudista telep története 40 évvel ezelőtt kezdődött, amikor egy német utazási iroda felhúzta az első üdülősort, amelyet kifejezetten nudistáknak építettek. Már az első évben kiderült, hogy a megépített 100 ágyas üdülőtelep kevés lesz, aztán a fokozatos bővítéseknek köszönhetően később már 1500 vendéget tudtak egyszerre fogadni. A telep létesítése az egykori jugoszláv turisztikai miniszternek köszönhető, aki még ulcinji korszakában sejtette, hogy ez lehet a jövő. Az első tárgyalásai nem sikerültek, az érdeklődők inkább Zadart választották egy kétezres üdülőtelepre, de 1973-ban már sikerült megnyitni. Virágkorát a hetvenes és nyolcvanas években élte, rengeteg külföldi érkezett a telepre. A pletykák szerint több ismert ember is itt töltötte a szabadságát, sokak szerint a németek egykori kancellárja Willy Brandt is a gyönyörű táj szerelmese volt. Rossz nyelvek szerint azért is jött annyi német, hátha megpillantják a kancellárjukat. (nyarilap.hu)
 
 

 
 

Nincsenek megjegyzések: