2010. augusztus 10., kedd

Tauz-kitörés



A Nagy-Kojbától lefelé jövet megnéztük a híres Tauz (Tőz) kitörést is. Akár hírhedtnek is nevezhetném, ugyanis itt vesztette életét 2002. október 4-én Rafal Garski, a lengyel búvár-barlangász. Emlékét ma a kitörést szegélyező szikla falába rögzített tábla (is) őrzi. Az Erdélyi-középhegység legnagyobb víztartalmú barlangját számtalan román és külföldi barlangász próbálta meghódítani.




Az elmúlt évtizedek során egy lengyel (wroclawi) barlangászklub segítségével sikerült feltérképezni a Nagy-Kojba és a Tauz-kitörés közötti közvetlen kapcsolatot és kideríteni azt, hogy a kitörés és a Nagy-Kojba közötti szakasz Románia legmélyebb vízzel telített barlangja: az itt tárolt vízmennyiség meghaladja a 25.000 litert. A kitörés Felsőőr faluból (Garda de Sus) közelíthető meg, Filea-malom (Moara Filii) tanyát elhagyva baloldalt a jelzés mentén leereszkedünk a patakhoz és egy meredek sziklafal alatt haladunk tovább.





Tíz percnyi gyaloglás után egy másik patak befolyásához érünk, amelynek mentén tovább haladunk felfelé amíg egy mészkőfalhoz érünk, ennek tövében található a Tauz-kitörés, ami tulajdonképpen nem más, mint a Kis-Őr patak (Gardisoara) forrása. A maga eddig meghódított 87 méteres mélységével az ország legmélyebb feltárt szifonja. (A szifon egy olyan vízzel telített barlangfolyosó, amelyben csak a víz alá merülve lehet továbbjutni.)



Egy olyan szerteágazó földalatti barlangról van szó, amelyben 25 tonna víz található. Maga a kitörés látványa elbűvölő. Minden barlangász álma feltárni a Nagy Kojba és a kitörés között lévő 2,5 kilométeres földalatti szakaszt. Ennek jelenleg feltárt hossza 375 m. Az ott járt barlangászok azt állítják, hogy alig 30 méterrel továan a szifon legmélyebb pontja. A szifon meghódítása vakmerő és igen veszélyes vállalkozás, ennek ellenére minden évben Európa több országából érkeznek vállalkozók.



Nincsenek megjegyzések: