2010. augusztus 10., kedd

Kőház és Nagy-Kojba


Felsőőrön megejtett nyaralásunk egyik egésznapos túrája a falutól kb. 20 kilométerre történt: részben autóval, részben gyalog közelítettük meg a Nagy-Kojba-barlangot. Ez a Bihar-hegység legmagasabban fekvő barlangja, a neve után sziklafalakra utaló Kőház (Casa de Piatra) település északi végénél található. Ráadásul a Nagy-Kojba a legnagyobb bejáratú barlang a környéken: nyílása 74 m széles és 47 m magas.



Állítólag a bejárati nagy csarnok után, megfelelő felszereléssel, egy fél méter magas résen keresztül sokkal tovább el lehet jutni. Nem próbáltuk ki. Sőt, M. még a teljesen hozzáférhető előcsarnokba sem jött le... A barlang mélyében valahol - azt mondják - egy hatalmas vízfolyás található, a Kis-Őr vize, melyet alig fél kilométerrel feljebb nyel el a Kis-Kojba hozzáférhetetlen barlangja. Ennek bejáratát gyakran összesodródott faágak torlaszolják el. Majd több mint 3 kilométeres föld alatti út után, a víz a Tauz-kitörésnél (egyes források szerint Tőz-kitörés) lát napvilágot.



Akkor most elmondanám, hogy a Nagy-Kojba barlang a Kis-Őr (Garda Mica) völgyében található. Felsőőr (Garda de Sus) község központjából indultunk észak felé egy olyan úton, amely főleg szépsége miatt közkedvelt. Alig fél kilométer után leválik a "főútról" az Ördöngös-völgy, ezen a völgyön felfelé vezető út jelenleg épp felújítás alatt áll. Majd valamikor ezen az uton kényelmesebben közelíthetjük meg az Aranyosfői-jégbarlangot. De mi balra folytattuk az utunkat a Száraz-Őr patak völgyén felfelé, mely csak névlegesen száraz, hiszen a Tauz-kitöréstől lefelé állandó (és elég bő) vize van.



A Száraz-Őr (Garda Seaca) és Kőház (Casa de Piatra) települések közötti út karsztképződményekben bővelkedik, néhány jelentősebb szoros, tucatnyi barlang, több vízkitörés és víznyelő található itt. A Filesti-malom nevezetű tanya után alig egy kilométerrel baloldalt felirat figyelmeztet arra a letérőre, amely el- (le) -vezet a Tauz-kitöréshez: az ösvény nyirkos-vizenyős, a patakon kétszer is át kell gázolni, de a különleges látvány minden fáradságot megér.


Folytatva utunkat, nemsokára elérjük a Kőház-tanyát (Casa de Piatra), egy romantikus, virágerdővel övezett tisztáson épült szórvány-települést. A tanya északi végénél tábla jelzi a letérő utat a Nagy-Kojba barlanghoz. Mivel ez a barlang az árvízveszélyes képződmények közé tartozik, esős időszakokban óvakodjunk a barlang mélyebben található részeit meglátogatni. (Forrás: rejtekhely.ro).


Nincsenek megjegyzések: