2009. május 12., kedd

További diszkrimináció a határnál 1997 :)

:D Mi ez a hülyeség? Újra google-eztem a nevem (ez a szó hamarosan bekerül a ti szótárotokba is) és most látom, hogy már 97-ben famous voltam. Engem annyi diszkrimináció ért mindenféle határon, hogy nem is számítottam rá, hogy valaha bekerülök az Igazságba :) 12 év után utólag üzenem minden kedves idetévelyedett látogatómnak hogy ez egy nagy marhaság, (ha nem, akkor nagyon kérem hasonnevű németországi druszámat, írjon). Az állítólag nyomtatásban is megjelent újságcikk így szól:
.

(4. old.)

Kertész nevű ismerősét korábban a nagylaki határátkelőnél a vízumdíj lefizetése nélkül engedték be Romániába, így szerzett tudomást a Németországban élô Hosszú Béla arról a kormányhatározatról, amely az innen elszármazott idegen állampolgárokat mentesíti a vízumdíj alól. A borsi határátkelőnél azonban betűje szerint alkalmazzák a kormányhatározatot, amely úgy szól, hogy a kedvezmény csak román etnikumú személyekre érvényes.
A többségi pozitív diszkriminációt megvalósító Vacaroiu-rendelet fonákságát egy alkalommal már szóvá tettük lapunkban. Cikkünk nyomán Kónya-Hamar Sándor képviselő a parlamentben interpellált. A România libera is megszellőztette a sértő megkülönböztetést. Hogy az Iliescu-korszakban mindez nem váltotta ki a hatalom szégyenkezését, az érthető. De most lényegesen más a helyzet! Ezért újabb kísérletet teszünk a Vacaroiu-logika egyik terményének közömbösítésére. Vázoljuk, hogyan zajlott le Hosszú Béla párbeszéde a román vámossal:
- Hallottuk, hogy van ez a törvény a vízummal...
- Igen, de az nem egészen úgy van, hanem ha önöket úgy hívnák, hogy Ionescu, vagy Popescu...
- Csak akkor nem fizetnénk vízumdíjat, ha -escura végződne a nevünk?
- Nem csak akkor... most hirtelen nem jut eszembe más név...
- Például vagy egy olyan román színész, hogy Emil Hossu.
Az fizetne, ha külföldi állampolgár volna?
- Nem fizetne, mert az egy román színész.
- De engem is Hosszúnak hívnak.
- Igen, de az ön nevében van egy Z is!
- A Z betű alapján döntik el, hogy valaki vízumdíjköteles vagy sem?
- Z, vagy más betû alapján, mikor hogy...
Végül Hosszú Béla és Melinda lepengette fejenként az 53 márkát és gyerekükért, Nóráért a 15 márkát. Az itthoni mércével mérve lélegzetelállító kiadástól nem égtek le, de az eljárást, a nemzetiség megkülönböztetés céljából történő firtatását sértőnek tartják.
Egy ilyen rendelet-kövület további alkalmazása befolyásolhatja az idegenforgalmat is, ami nem 50 márkákban mérhető haszonkiesést okozna. Ezt a tárcát pedig most RMDSZ-es miniszter vezeti. Ha úgy tetszik, most nemcsak elvi, hanem gyakorlati megfontolásból is sürgősen intézkedni kell.
.
(nits)

Nincsenek megjegyzések: