2009. január 29., csütörtök

Travian - stratégia és türelemjáték



2004 nyarán adta ki saját készítésű játékának, a Traviannak első változatát Gerhard Müller müncheni diák. Egy hónap múlva az online játék száz aktív játékossal rendelkezett, olyan játékosokkal akik csak egymás ajánlásából értesültek a játékról. Ahogy a résztvevők száma nőtt és a Travian állandó foglalkozása lett, Gerhard Müller abbahagyta kémiai tanulmányait a Müncheni Műszaki Egyetemen és 2005 júliusában testvérével, Siegfriddel együtt magalapították a Travian Games GbR nevű kisvállalkozást. Csupán néhány hónappal később az egykori hobbiból már Travian Games GmbH lett. Holger Miller harmadiknak csatlakozott a testvérekhez, az ő feladata lett a cég bérelt szervereinek működtetése. 2007 májusában a Travian Games GmbH új irodaépületbe költözött a München belvárosában lévő Parkstadt Schwabing negyedben, egy évvel később pedig már 50 alkalmazottja volt. Ma 70 ember dolgozik a Traviannál, akik 4,3 millió aktív játékosnak nyújtanak mindennapi szórakozást.


A Travian egy böngészőben játszható, valósidejű, többszereplős online stratégiai játék. A német Travian Games GmbH fejlesztette ki. A Travian képzeletbeli ideje nagyjából a Római Birodalom időszakára tehető. A Travian egy PHP-ben írt, böngésző alapú játék, amely internet-hozzáféréssel rendelkező számítógépen játszható. Engem kissé az Anno 1608-ra emlékeztet, persze tíz évvel ezelőtt szó sem lehetett online játékról. A Travian történések már valós időben játszódnak, nem kell letölteni, telepíteni sem kell hozzá semmilyen fájlt. Opcionálisan letölthető egy grafikai csomag, amivel tehermentesíthető a Travian szervere, és gyorsítható a játék betöltése a felhasználó gépén. Nekem anélkül is szuperül megy. Az újonnan regisztrált játékos, miután aktiválta regisztrációját, egy kis faluval kezdi, és célja, hogy fejlődése során elérje saját birodalma és csodája felépítését.



A két téli ünnep közötti szabadnapokon fertőződtem meg a travírussal. Az igazság az, hogy az utóbbi időben egy nagyon agresszív reklámkampányt indítottak: minden torrent-, hír- és felnőtt tartalmú weblapon ott van a Travian banner, illetve pop-up ablak. Így kerültem én is oda, gondoltam kiváncsiságból kipróbálom. Már lassan egy hónapja játszom, kollégámat, Istvánkát és fiamat, Áront is beszerveztem a játékba, mindketten nagyon élvezik (még). A kezdésnél mindenki egy kis faluval indul, egy épülettel. Indulás előtt választani kell a három lehetséges nép között: római, gall vagy germán. Kezdő játékosoknak legideálisabb nép a római. A magas társadalmi és technikai színvonal teszi őket az építkezés mestereivé, és katonái Travian világának elitjéhez tartoznak. Viszonylag kiegyensúlyozottak, jól alkalmazhatók mind támadásra, mind védekezésre. Ezt a sokoldalúságot úgy tudják elérni, hogy a katonák hosszú és költséges kiképzésen esnek át. A gyalogság legendás, habár a védelmi erejük lovassággal szemben lényegesen kisebb más népek gyalogságáénál.



Én tehát rómait választottam. Travilágban négyféle nyersanyag létezik: fa, agyag, vasérc és búza. Mielőtt a faluval foglalkoznánk, építeni kell néhány nyersanyaglelőhelyet, ugyanis a falu kiépítéséhez állandóan szükségünk lesz nyersanyagra. Miután az nyersanyagtermelésről gondoskodtunk, elkezdhetjük a falu kiépítését. A raktár és a magtár segítségével több anyagot tudunk eltárolni, ezért előbb ezeket kell felépíteni, majd szintenként fejleszteni. A rejtekhely megvédi a nyersanyagok egy részét az ellenséges fosztogatóktól, ez is elengedhetetlen tehát a falu életéhez. Ezután már csak rajtunk múlik, milyen stratégiát választunk: lassan, de biztosan építjük egyre magasabb szintre lelőhelyeinket, a termelt nyersanyagból pedig fejlesztjük falunkat, vagy pedig kaszárnyát építünk és hadsereget képezünk ki amely fosztogatással gyarapítja nyersanyagkészletünket. A fosztogatással azonban óvatosan kell bánni, nehogy egy erősebb játékost magunkra haragítsunk.



Végül pedig lássuk, hogyan tudhatod meg, hogy Travian függő lettél: Ha kimész a kertbe és az első gondolatod az, hová építsd a magtárad. Ha kimész a piacra és nem érted miért nem akar veled senki búzát cserélni fáért és agyagért. Ha elmész a tanácsházára és kéred hogy rendezzenek nagyszabású ünnpeséget. Ha a horoszkópot böngészve meglepetten látod, hogy a tűzkatapult helyén a nyilas van. Ha a fizetésed aranyban szeretnéd megkapni. Ha matekórán a felelést inkább a sitteredre bíznád. Ha azért ásol a kiskertben, mert elfogytak a vastartalékaid. Emberek gyülekeznek a házad előtt és te gyorsan segítséget kérsz a szomszédoktól. Amikor keresel egy lányt akit meghódíthatnál, felfogadsz négy szentárort. Ha biztonság kedvéért lándzsákat és kardokat szúrsz a kerítésed mellé. Amikor a szomszéd szóvá teszi hogy leszedted a fáiról a gyümölcsöt, te csak annyit felelsz, hogy csak az ő hibája ha hagyja magát farmolni. Végül pedig, ha a tévét nézve azt gondolod, hogy az amerikaiak nem találták még meg Irakban a támadófalut...


1 megjegyzés:

Kreator894 írta...

Szerbusz. Üdvőzlet 1 régi s6-os klántárstól.(tökéletes a blog csak igy tovább :)

Kreator894