2008. október 5., vasárnap

Nagy Őzlábgomba vs. M, a Nagy Gombász


Bár eddig azt hittem, hogy az őzlábgomba csak erdőben terem, a györgyfalvi legelő dombjain futottunk össze vele szombaton, teljesen váratlanul. Mivel vasárnapra a hírek esőt és hideget mondtak, szombaton ebéd után, M. unszolására kimentünk Györgyfalvára, tavaly ilyenkor ugyanis elég szépen szedtünk itt lilatönkű pereszkét. Na most pereszke nem volt, viszont volt őzláb. Most tudtam meg, hogy ez a nagytermetű gomba nemcsak lomb- és fenyőerdőben terem, hanem füves, ritkás, ligetes erdőben, akácosban, fiatalosban, irtásos, bokros helyeken, erdőszéleken, többnyire seregesen vagy boszorkánykörökben. Az erdők mélyén, sziklás vagy homokos talajon, sőt kertekben is előjön. Nyár elejétől késő őszig terem, különösen kora ősszel igen gyakori. Most pedig kora ősz van :).








A nagy őzlábgomba nemcsak íze miatt tartozik kedvenc gombáim közé, hanem termete miatt is. Nagyon könnyen észre lehet venni messziről is, ha pedig több van belőle, akkor roppant szapora. Néhány példánnyal tele lehet szedni egy nejlonszatyrot. Kinézésre feltűnő, igen nagy, hosszú tönkű, esernyőszerű gomba. A kalap közepén csúcsos, barna, a többi részén, világos alapon barna, felszakadozó pikkelyektől tarka. Barnán tarkázott tönkje lefelé vastagodó, alul gumós, és rajta eltolható gyűrű van. A fiatal gomba tönkje duzzadt, felfelé vékonyodó, alul széles talpon álló. A tönk csúcsán a kalap kicsiny, tojás alakú, ezért a fiatal gomba dobverőre, cimbalomütőre emlékeztet, mi főleg mikrofonnak szoktuk becézni:





A nagy őzlábgomba kalapja fiatalon tojás alakú, később esernyőszerűen kiterülő, középen csúcsos púppal. Átmérője 10-30 centiméter lehet. Fiatalon összefüggően sötétbarna, bőre növekedés közben körben felrepedezik, ezért a kifejlett, szétnyílt gomba fehéres, világos szürkésbarnás alapon szabálytalanul rendezett, sötétebb barna, kiálló pikkelyekkel tarkított. Széle rojtos. A kalap bőre nem húzható le. Lemezei a tönk körül gyűrűben összenőttek, és a tönktől udvar választja el őket. Szabadon és igen sűrűn állnak, a kalap széle felé szélesebbek, puhák. Színük fehér, az idős gombán lehet vörösesbarnán rozsdafoltos is.





Tönkje megnyúlt, magas, lefelé fokozatosan vastagabb, alul hagymaszerűen, gumósan kiszélesedő, 10-40 cm hosszú, 1-3,5 cm vastag, a gumó 3-6 cm nagy. A kalapból csuklószerűen kifordítható. A tönk alapszíne barnás, de bőre növekedéskor szétrepedezik, és így világos sárgásszürkés alapon apró, sűrű, barna pikkelyektől övesen márványozott, tarka. Állománya keményen rostos, szálas, belül üres, csöves. Gyűrűje kettős szélű, szélein puha, barnás, korpás, középen merevebb, porcos, sima, pelyhes. Könnyen elmozdítható, a tönkön le és fel tologatható. Húsa puha, a tönkben szívós, rostos. Fehér, színtartó, az idősebb példányoké lehet kissé szürkés rózsaszínű. Szárítva szürkésfehér. Nehezen szeletelhető, kócszerű. Íze kellemesen mogyoróízű, édeskés. Gyengén lisztszagú.





Mikor a negyedik szatyrot teleszedtük, amiatt kezdtünk aggódni, hogy mit fogunk csinálni ennyi gombával. Ilyen sok őzlábat sosem szedtünk, a keveset pedig amit szoktunk találni rántva készítjük el vacsorára. Na most húsz embernek való vacsora is kijött volna abból, amit gyűjtöttünk, úgyhogy a mentő ötletet a gombafasírt jelenti. Hazajöttünk, két órán keresztül mostuk, M. leforrázta (annyira összeesett, hogy már sajnáltam, hogy apáméknak is vittünk egy szatyorral :) és le fogjuk fagyasztani. Az éhínséges téli napokon, amikor visszatérünk diétánkhoz, milyen jól fog majd a nagy-őzlábgomba-fasírt.




Én a nagy-őzlábgomba-fasírtot így szoktam készíteni: frissen 1 kilogrammnak megfelelő forrázott őzlábgomba-csomagot kiveszek a mélyhűtőből, 1 fej hagymát apróra vágok és megpárolom rajta a kiengedett, ledarált gombát. 3 tojást felverek, hozzáadok 20 dkg prézlit (zsemlemorzsát), petrezselyemzöldet, 2-3 cikk préselt fokhagymát, valamennyi őrölt borsot, sót. Mindezeket fasírtmasszává gyúrom és forró olajban kisütöm. Ha valakinek nem sikerül, ne csodálkozzon, hiszen mondtam már, hogy soha nem szedtünk annyit, hogy fasírtot készíthessek . De ha majd egyszer készítek, asszem így fogom készíteni. :)


Nincsenek megjegyzések: