2008. augusztus 26., kedd

Budapest 3: Kerepesi temető


.
Budapesti tartózkodásunk egyik legérdekesebb és talán legszebb élménye a Kerepesi temetőben, vagyis hivatalos nevén a Nemzeti Panteon Fiumei úti sírkertjében tett látogatásunk volt. Sokszor jártam valamikor a Fiumei úton, (akkoriban az Illés utcába jöttem majdnem hetente aludni Sankóékhoz és onnan jártam ki gyalog a Józsefvárosi piacra piacolni) de soha eszembe nem jutott, hogy bemenjek a Kerepesi temetőbe, vagy bárhová, ami nem piaccal kapcsolatos. Annyira nem jól éreztem magam Budapesten, annyira kitaszítottnak és nem odavalónak éreztem magam a sok piacos cigány és kínai között, hogy alig vártam, hogy hazajöjjek. Budapestnek, mint minden nagyvárosnak, illetve fővárosnak, megvannak a maga jó és rossz oldalai. Hát nekem eddig csak a csúfabbik oldalát mutatta. El kellett teljen tíz év ahhoz, hogy engem Budapest még egyszer valamilyen formában érdekeljen.

.

.

A temetőlátogatás ötlete vasárnap a Nemzeti Múzeumban született a negyvennyolcas teremben, ahol arról vitatkoztunk a képeket nézegetve, hogy Kossuth végül hazajött száműzetéséből, vagy Torinóban van eltemetve. Nem kell nevetni, mi olyan kommunista-nacionalista korban jártunk iskolába, amikor a világtörténelmet magyar tanárnő tanította románul. Már amennyire magyar lehetett egy szekuritátés besúgó dög. Magyarországot említeni sem volt szabad történelemórákon, ezt a saját bőrömön is tapasztaltam, hála a dögnek. Úgyhogy nincs ezen mit nevetni. Otthon megnéztem az wikin és kiderült, egyik feltételezés sem igaz: Kossuth nem jött haza, de halála után hazahozták és nagy pompával a Kerepesi temetőben temették el. (Utólag mauzóleumot építettek neki, ami fenti képen is látható.) Hoppá, gondoltam, hiszen ez itt van mellettünk. (Most K.-nál voltunk megszállva a Keleti mellett, vagyis a Józsefvárosi piac mellett, így ismerem én Budapestet - piacairól és állomásairól :) Erre megnéztem a neten mi a helyzet magával a temetővel, hát tátott szájjal olvastam, hogy Magyarország leghíresebb emberei vannak itt eltemetve. Elhatároztuk, hogy ezt nem szabad kihagyni, még belépődíjat sem kell fizetni mint a múzeumokban, és ráadásul gyalog könnyen el lehet jutni oda.

.

.
Budapest legrégibb, mai is használt temetőjét 1847-ben létesítették. Számos neves magyar személy nyughelyét, történelmi családok mauzóleumát őrzi. Itt nyugszik többek között Batthyány Lajos, Deák Ferenc, Kossuth Lajos és Vörösmarty Mihály, ide temették Ady Endrét, József Attilát, Mikszáth Kálmánt és Móricz Zsigmondot is. A Kerepesi temetőt 1885-ben dísztemetővé, néhány évtizede Nemzeti Pantheonná nyilvánították. A főbb látnivalók, amiket mi is meglátogattunk többek közt: Árkádsor - Batthyány Lajos mauzóleuma - Eötvös Lóránd sírja - Blaha Lujza sírja - Deák Ferenc mauzóleuma - Jókai Mór sírja - Kossuth Lajos mauzóleuma - Károlyi Mihály mauzóleuma - Magyar jakobinusok sírboltja - József Attila sírja - Munkácsi Mihály sírja - MTA-parcella - Mikszáth Kálmán sírja - Művész parcella - 1848-49-es szabadságharc hőseinek sírjai - 1956-os forradalmárok sírjai - az 1956-ban elesett katonák sírjai - Munkásmozgalmi Pantheon - Antall József sírja (fotó fent) Kádár János üres sírja (fotó lent), és még nagyon sok író, művész, katona és politikus síremléke. Mindazoké, akik - jól vagy rosszul - valamikor hozzájárultak ahhoz, hogy olyan magyarok legyünk ma, amilyenek vagyunk. Sokan közülük megárdemlik, hogy itt legyenek, sokan nem. Voltak köztük rendes emberek és gazemberek, dehát a megbékélést valahol el kell kezdeni. Ha máshol nem, legalább a temetőben...

.

Ady Endre költő, Alpár Ignác építész, Antall József politikus, Arany János költő, Babits Mihály költő, Barabás Miklós festőművész, Batthyány Lajos Magyarország első miniszterelnöke, gróf Bethlen István politikus, Blaha Lujza színésznő, Clark Ádám skót mérnök, Czuczor Gergely nyelvtudós, Csontváry Kosztka Tivadar festőművész, Deák Ferenc politikus, Egressy Béni zeneszerző, Erkel Ferenc zeneszerző, Fadrusz János szobrászművész, Faludy György író, Ganz Ábrahám feltaláló, Gömbös Gyula miniszterelnök, Gyulai Pál író, Horger Antal nyelvtudós, Illés Lajos zenész, Imrédy Béla miniszterelnök, Jászai Mari színésznő, József Attila költő, Kossuth Lajos Magyarország kormányzója, Laborfalvi Róza színésznő, Madarász Viktor festőművész, Mikszáth Kálmán író, Móricz Zsigmond író, Munkácsy Mihály festőművész, Nagy Imre politikus, Radnóti Miklós költő, Semmelweis Ignác orvos, Strobl Alajos építész, Szabó Dezső író, Szabó Lőrinc költő, Szerb Antal író, Szigligeti Ede író, Szilárd Leó fizikus, Táncsics Mihály politikus, Trefort Ágoston politikus, Vörösmarty Mihály költő, Wekerle Sándor háromszoros miniszterelnök, Xantus János természettudós, Ybl Miklós éptész, Zichy Mihály festő.

.

Nincsenek megjegyzések: