2008. június 6., péntek

Drupa 6: Württemberg, Stuttgart

.

Következő reggel Nonnenhornból Bonnba indultunk, de mivel a két város "alig" 565 kilométerre fekszik egymástól, úgy döntöttünk hogy néhány órára megállunk abban a városban, ahol anno a motorbiciklit, illetve a négykerekű autót feltalálta Gottlieb Daimler şi Wilhelm Maybach. Azért van idézőjelben az alig szó, mert ezt itt az autópályák miatt tényleg szó szerint lehet érteni: 565 kilométert - amit mi itthon 11-12 óra alatt teszünk meg (ld. Kolozsvár-Fekete tenger) - a német Autobahn-on 5-5,5 óra alatt le lehet vezetni. Stuttgart-ban álltunk meg tehát, Baden-Württemberg tartomány fővárosában. A Fekete-erdő közelében, a Neckar folyó partján fekvő város lakossága majdnem 600.000 fő, tehát körülbelül egy kolozsvári lakosra két stuttgarti jut :).
.

.

Az első hely ahol elidőztünk néhány percet a Stuttgarter Staatsgalerie előtt található Wilhelm nevű valaki első számú szobra volt. (Ezt onnan tudom, hogy rá volt írva: Wilhelm I.) Namost erről a szoborról utólag tudtam meg, hogy nem azt az I. Vilmost ábrázolja, hanem egy másikat. Annak is van, de az egy másik szobor, ugyancsak Stuttgartban. Ez itt Wilhelm Friedrich Karl von Württemberg-nek (1781-1864) Württemberg királyának lovasszobra (!). Mivel úgy gondolom, nem sokan tudják mifelénk, hogy létezett egy ilyen nevű királyság, hát elmondanám, hogy történt. A szoborral is ábrázolt I. Vilmos apja, I. Friedrich ex-württembergi gróf grófságát Napóleon elfoglalta 1800-ban, majd az ex-gróf lepaktált az ex-káplárral és ezért a császárkáplár 1806-ban királyt csinált a grófból és grófságából királyságot. Így lett Stuttgartból főváros három-négy király erejéig és hatvan évig, amíg a porosz - osztrák háborúban Württemberg királyság az osztrákok pártjára állt és naná hogy a poroszok győztek Königgratznál :).

.

.

Itt még el kellene mondani azt, hogy a Stuttgart-övezetben mintegy 150.000 cég székhelye található és hogy ez a régió leginkább a magas szintű technológiát alkalmazó iparáról híres. A Daimler-Chrysler, a Porsche, a Bosch, a Hewlett-Packard és az IBM a legismertebb cégek, amelyeknek Stuttgartban van (egyik) főhadiszállása. Stuttgart nemcsak az autóipar szülővárosa, hanem mai napig is annak fellegvára: maga Ferdinand Porsche is itt tervezte és itt készítette el annakidején az első Volkswagen Beetle gépkocsit. Németország kutatásra és fejlesztésre szánt alapjának 11%-át, azaz mintegy 4,3 milliárd eurót fektetnek be a németek a stuttgarti régióban, hiszen itt van az ország legtöbb tudományos- és kutatóintézete. Ami a magas technológiát alkalmazó iparágakban való foglalkoztatást illeti, Stuttgart még az Európai Unió szintjén is első helyen áll: az alkalmazottak 21 százaléka hi-tech iparágakban dolgozik. Itt található még Németország második legnagyobb börzéje (a frankfurti után). A város a német bortermelésben is fontos szerepet játszik, a stuttgarti borászat több évszázados múltra tekint vissza, hisz a 13 német borvidék (Weinanbaugebiet) egyikének központja. Ezt én régóta sejtem, hisz egyetlen Stuttgartban élő barátom, F. Sanyi sokáig a borászatban dolgozott, nem írom ide a cég nevét mert nem akarom őket reklámozni, lévén, hogy már nem dolgozik ott.

.

.

Ez itt a Schlossplatz, Stuttgart legtágasabb tere, a tér a város központjában található és egyik oldalát a barokk stílusban - 1746 és 1807 között épített - Neue Schloss (Új Palota) épülete övezi. 1977-ben az egész teret teljesen felújították, ugyanis itt rendezték akkor a Bundesgartenschau-t, vagyis az "Országos Kertészeti Előadást". A fű- és a virágdíszítést újrarendezték 2006-ban az itt rendezett futball VB-döntő tiszteletére. Nahát és akkor megint itt van I. Vilmos. A király. A tér középpontján található oszlopot lelkes alattvalói még életében, huszonötéves uralkodása alkalmából emelték örök hálául. (Akkor nem tudták, hogy még huszonhárom évig eszi majd az életüket, és fia, Károly kétévvel trónralépése után porosz kézre viszi az alig létesített országot).

.

.


A sétálóutcának kialakított Königsstrasse-ról a Stiftstrasse-ra bepillantva a fenti képen látható látvány tárul elénk. Az itt látható épület Stuttgart egyik szimbólumának, a Stiftkirche-nek az egyik tornya. A Stiftkirche nem más mint egy ezeréves templom helyén álló - a háború után, a lebombázott épület mintájára újjáépített - evangélikus templom. Különben a stuttgartiak igazán büszkék lehetnek arra, ahogy a város központját és sétálóutcáját sikerült berendezniük. A Königsstrasse mindkét oldalán csupa bevásárlóközpont, szuvenírüzlet, ruhabolt látható, mégis jól megfér itt a Baden-Württenberg tartomány parlamentjének az épülete, a Szépművészeti Múzeum és az állomás, sőt még a Stiftkirche is büszkén húzódik meg a H&M, New Yorker, C&A háta mögött. Mindent összevetve, amit egy négyórás - japán turistákat is meghazudtoló - látogatás következtetéseképpen elmondhatok, hogy Stuttgart szép város, határozottan tetszett tisztasága és rendezettsége, sőt németsége ellenére sem tűnt ridegnek. Habár, ha kénytelen lennék külföldön otthont választani, nem hiszem, hogy Württemberg fővárosában szeretnék leginkább auszlender lenni ...

.


Nincsenek megjegyzések: