2008. április 21., hétfő

Rablópecsenye Andersenné-módra


Tavaly április elsején felrándultunk a Brüll-kilátóhoz többedmagunkkal: ott voltak Árpiék, Péterék és barátnőjük, M. (Péternek megvan ez az egyedülálló stílusa, hogy mi casa es su casa, azazhogy rendszeresen beszervez valakiket kirándulni-nyaralni minden előzetes bejelentés nélkül). Nahát persze minden a legnagyobb rendben volt és nagyon jól telt, egy baj volt csupán: M. (a meghívott) pálcikára fűzött rablópecsenyét hozott sütni, meg is sütötte, mindenkit kínált vele, de az én kedves feleségem nem kért, mert mint utólag bevallotta: szégyellte megkóstólni, túl sokan voltunk és kevés volt a pecsenye. Ellenben azóta is kívánja :). Nasztán. Néhány napra rá csináltattam is a cégnél pár darab fanyelű fémpálcikát, amit aztán egész évben hordoztunk az autóban és egyszer sem jött össze a pecsenyesütés.




Nahát több mint egy évvel a szóbanforgó megkívánás után, egy eltévelyedett Túri-hasadék-kirándulás után végre szerét ejthettük a nagy megpróbáltatásnak: rablópecsenyét sütöttünk a Bükkben. Nagyon sok hozzávalónk nem volt, szerintem hiányzott a szalonna, vagy valamilyen zsírosabb hús belőle, de nagyon guszta és főleg nagyon finom lett. Mi most így készítettük: kockára vágott fűszerezett csirkemell, méregdrága piros import húsospaprika, négybevágott piroshagyma (egyesek szerint lila). Mellé hidegen telemea-kockák. (Nagyon finom román feta-specialitás). Namost ezt én körülbelül így tudnám továbbragozni: sertéscomb-csíkok, burgonyakockák, baconszeletek, paradicsomdarabkák, kolbászkarikák, padlizsánhasábok, karajcikkek, gombakalapok és cukkinifalatok és szalonnakaréjok. Otthon is meg lehet kockáztatni alufóliába csavarva.


A grillezés alapszabályai. A mi (főleg nyári) kirándulásaink csúcspontja a grillezés. Ahhoz, hogy ne elszenesedett, kiszáradt kolbászokkal, rostélyosokkal, szalonnákkal és flekkenekkel traktáljuk magunkat és szeretteinket, be kell tartani néhány szabályt, amit én is az évek során másoktól tanultam. - A parázs az parázs legyen. Jól izzon és már ne lángoljon. A fa, amiből a tüzet rakjuk, lehetőleg keményfa legyen, száraz és nem korhadt. A sovány hús a magas hő hatására erősen kiszárad és rágós lesz. Ne sózzuk meg grillezés előtt a húst, mert az nedvességet von el a húsból. A hússzeleteket csak egyszer forgassuk meg, mert különben sok levet vesztenek. Forgatás során, ha lehet nyúljunk a hús alá, ne szúrjunk villát bele. Ezt most tanultam: Füstölt húsárut, mint például a sonka, lehetőleg ne grillezzünk, és a megszenesedett húst vágjuk le az értékes többitől, mert mindkettő NAGYON egészségtelen. Amennyiben alufóliát használunk, a matt fele nézzen a parázs felé. Jó étvágyat!


Nincsenek megjegyzések: