2007. június 5., kedd

Smena 8, az áramvonalas


A Smenákról már annyit írtam, hogy ezúttal csak felsorolni tudom a nyolcasig gyártott modellek jellemzőit. Az első modellt, amelynek nem volt száma a leningrádi GOMZ gyártotta 1953-tól 1960-ig. Film: 35 mm; filmkocka: 24x36 mm; záridők: 1/10, 1/25,1/50, 1/100, 1/200, "B", objektív: T-22; blendenyílás: 4,5-16. Két modellt gyártottak, a gyakoribbnak az objektívje fémszínű, a ritkábbnak fekete. A Smena 2-est 1955-ben dobták piacra és újításképpen önkioldóval látták el. Ugyanabban a periódusban gyártottak egy Smena 2M-e modellt is, amelyről különbségre nem lehet rájönni az M betűn kívül. A Smena 3-as is már '55-ben napvilágot látott, ennek is két modelljét ismerjük: a ritka Smena 3-as (filmtekerős) és a még ritkább Smena 3-as (filmfelhúzókaros). Teljesen ugyanez a helyzet a kétféle Smena 4-essel is.
A Smena 5-öst 1961-62-ben gyártották. A gép külalakja megváltozott, egészen áramvonalas formát kapott a baloldalt kissé kiugró dobozzal, ezt a formát megtartják négy generáción át, majd a Smena 8M vált csak külalakot. Az objektív is vátozik, a Smena 5-ös T-42-est kap. A Smena 6-osnak újra lesz önkioldója és ennek már T-43-as objektív jut. A Smena 7-es 1969-ben kerül piacra és eltűnik róla az önkioldó. A Smena 8 visszakapja a 6-os funkcióit és fimvisszatekerője is van.
A nálam lévő Smena 8 kissé viharvert (at hiszem valaki oldószerrel próbálta tisztítani), de működik. Cirillbetűs változat, LOMO T-43-as 4/40-es objektívvel, 1/10, 1/25,1/50, 1/100, 1/200, "B" záridőkkel, 4.5 legnagyobb és 16-os legkisebb blendenyílással. Önkioldója 8 mp-re exponál és vakutartó, illetve -csatlakozó van rajta.


1 megjegyzés:

Norbert Polyák írta...

Tisztelt Szerző,

Örülök neki, hogy a megjelenés előtt Ön is olvassa, hisz gyakorlatilag a segítségét szeretném kérni.

Némi nosztalgiától hajtva javasoltam ajándék ötletnek a Smena 8-ast magamnak, amely ~ 30 éve volt az első fényképezőgépem.

Sajnos az emlékek megkoptak, és bár legfőképpen vitrin díszként fog szolgálni a technika, de szeretném érteni a használatának elvi részét.

A kérdésem az lenne, hogy az objektív forgó része alatt, a ferde részen miért van szimetrikusan, kétszer is feltüntve a blende értékek sora?

Ha jól értelmezem a tapasztalataimat, akkor az objektív elején található, blende állító rész kettő sorra közül a részletesebb a blende beállítási lehetőségeit, a kevésbé részletes pedig, a zársebesség álító gyűrű alatti javaslatokat takarja. A filmszámláló melett megadott, érzékenység - záridő javaslatokhoz így adnak segítséget a blende értékhez.
Az objektív mozgatható része, pedig a mélységélesség beállításához ad lehetőséget és az oldalán található távolság (méterben) skálával pedig segítséget adnak a megfeleló expozícióhoz.

Köszönöm szépen a válaszát, és az esetleges kiegészítését.

Tisztelettel:

Polyák Norbert
polyakn@gmail.com