2007. augusztus 12., vasárnap

2007 augusztus 5 Parajd, Bogdán


Ötödik és egyben utolsó napunk idén a Sóvidéken: figyelmünk gépiesen a Bucsin felé irányul, ez az a hely ahova négy nap alatt nem sikerült eljutni, mégis itt tolakszik a fejünk felett. Olyan nincs, hogy ne nézzük meg, ha már itt vagyunk.



A 16-os kilométerkő után jobbodalt van egy parkoló, ugyanott jobbra egy híd: sípálya, sífelvonó így van kitáblázva: Bogdán. Őszintén bevallom, most jártam itt először, de mindenkinek melegen ajánlom s amikor még erre járok, biztos nem hagyom ki. Amikor elindultunk felfelé, az út elég meredeknek és kilátástalannak tűnt, de a távolság az valóban nem több, mint a kiírt 1.500 méter, és amikor ezt elérjük, egy lélegzetállitó kilátás tárul elénk: Bogdán mezeje, akár a Fogarasi-havasokig is kitáruló fantasztikus panoráma. Még egyszer mondom, érdemes ide feljönni.


Bogdán turistaház: a Görgényi-havasok gerincarculatán elhelyezkedő Bogdán-mezőn található, festői környezetben a DN13B nemzetközi műúton közelíthető meg, Parajd és a Bucsintető között a 15-ös kilométerkőnél. A hely magassága (1204 m) és mikroklímája lehetővé teszi az idelátogató számára Erdély hegyláncolatainak panoráma szemléletét: Csukás, Bucsecs, Királykő, Fogarasi-havasok. Bármely évszakban kitűnő túrautakra mehetünk a Görgényi-havasok között, majd esténként, tábortűz mellett, egy csodálatos természeti környezetben pihenhetünk meg. Túraút ajánlataink a következők: Mezőhavas (1777 m) Nagysomlyó (1567 m) Bogdán-csúcs(1297 m) Bucsin-tető, Verőfény-Borzont, Rapsóné-vára, Deszka-vár, Bekecs-tető.

Nincsenek megjegyzések: