2007. január 28., vasárnap

Frankfurt: Paperworld kiállításJanuár 24-28 között Gáspárral Frankfurtba utaztunk. Frankfurt am Main Németország ötödik legnagyobb városa és Budapest testvérvárosa. Több, mint 660 ezer lakosa van. Az egykori német császári koronázóváros ma fontos pénzügyi, kereskedelmi és kulturális központ. Itt székel az Európai Központi Bank és itt található Európa egyik legnagyobb tőzsdéje, a Frankfurti Értékpapírtőzsde. Frankfurt az Európai Unió egyik leggazdagabb városa. Nem is csodálkozom, a kiállításra a belépőjegy ára 25 euro volt egy napra, saját állításaik szerint 3 millió látogató jön ide évente csak kiállítást nézni, hát lehet számolni.


Amiért mi odamentünk az a papír és irodatechnikai kiállítás volt: Frankfurt Paperworld 2007. Öt nap alatt 147 országból 62.000 látogató érkezett, a kiállítók száma pedig meghaladta a 4.000-ret. A kiállításokat az első képen látható világhírű Frankfurt Messe nevű kiállításkomplexumban rendezik. Mindenki hallott a frankfurti könyvkiállításról vagy az autószalonról amit itt rendeznek. Messe Frankfurt is the world's largest trade fair organiser with its own exhibition grounds. With 18 subsidiaries, five branch offices and 49 international partners offices outside Germany, the Group has a presence in more than 150 countries and at more than 40 exhibition sites. Every year, some 120 trade fairs are held, serving as a meeting place for more than 65,000 exhibitors and over three million visitors. (A Frankfurt Messe, saját kiállítócsarnokaival a világ legnagyobb kiállításrendezője. A maga 18 kizárólagos érdekeltségével, öt ügynökségével és 49 külföldi kirendeltségével a Csoport jelen van több mint 150 országban és több mint 40 kiállítási helyszínen. Minden évben kb. 120 kiállítást tartanak itt, találkozó helyszíne több mint 65.000 kiállítónak és három millió látogatónak.) Ezt olvashatjuk a Messe honlapjának nyitóoldalán.Új termékeket kerestünk, amit itthon forgalmaznánk. Összesen több mint 30 kiállítóval tárgyaltunk (az én szerepem inkább a fordításra szorítkozott), köztük olyanokkal is, akikkel már azelőtt üzleti kapcsolatban állt a cég, de a standjukat azért meglátogattuk. Különösen gyümölcsözőnek nevezném a magyarországi Rigó Kft-nél tett látogatásunkat, ugyanis ott kávéval és borral is kínáltak, nemcsak termékkatalógussal. :-) Tulajdonképpen egy nagy rohanás volt az egész, remélem lesz eredménye, mert elég kemény munka volt.Európa legnagyobb irodatechnika-gyártói mind ott voltak. Ezen a képen az Ideal standja látható, ők Európa egyik legnagyobb papírvágógép-gyártó cége. A nagy rohanás miatt nem nagyon volt időnk városlátogatásra, viszont a vasárnap délutánunkat mégis erre szenteltük. Frankfurt nekem nem annak a fényűző világvárosnak tűnt amilyennek azelőtt elképzeltem. Inkább egy ipari nagyvárost láttam sok felhőkarcoló irodaházzal, munkahellyel és annál kevesebb szórakozóhellyel meg történelmi nevezetességgel.


Persze akkor arra nem gondoltam, hogy a második világháború radikálisan megváltoztatta a városképet: mindenki tudja, hogy Németország legnagyobb városait a szövetséges légierő gyakorlatilag porig bombázta, de azt utólag tudtam meg, hogy Frankfurt óvárosában a középkort idéző több, mint 4.000 favázas házból összesen egyetlen egy maradt épségben.
Az egykori gazdag óvárosra ma már csak néhány épület emlékezteti az utókort. Ezek közül a leghíresebb minden kétséget kizáróan a XIV. században épült középkori városháza, a fenti képeken látható Römer a háború után és most.
.

A Römert is magába foglaló téren és annak közvetlen közelében (Römerberg) található néhány, a háború után helyreállított favázas ház és a korai-gótikus Alte Nikolaikirche, ami jelenleg evangélikus templomként működik.A hátam mögött látható a Régi Opera impozáns épülete. A kapuit először 1881-ben megnyitó Alte Oper a II. világháborúban csaknem teljesen megsemmisült. A részben közadományokból újjáépített operaház 1981. augusztus 28-án Gustav Mahler 8. szimfóniájával került felavatásra. (nem ide tartozik, de érdekességként megemlítem, hogy Mahler 1888–1891 között a Magyar Állami Operaház karmestere volt). Az Alte Oper állítólag a világ egyik legimpozánsabb koncerttermével rendelkezik és persze egyben az európai zenei élet egyik fontos központja.


Nagy Károly szobra Frankfurtban
A várost említő legkorábbi írásos emlék a 794 február 22-én Nagy Károly által a regensburgi Szent Emmeram kolostor részére kiadott oklevele. A latin nyelvű szöveg „...actum super fluvium Moin in loco nuncupante Franconofurd“ magyar fordításban: „kiállíttatott a Majna folyónál egy olyan helyen, melyet Frankfurtnak neveznek.“ A 843-as verduni szerződés után a város gyakorlatilag a Keleti-Frank-Birodalom fővárosává (Principalis sedes regni orientalis) és birodalmi gyűlések színhelyévé vált. Itt történt 1152-ben I. (Barbarossa) Frigyes „pajzsraemelése“, azaz német királlyá választása. Ezen hagyományteremtő esemény után a város a német királyválasztások szokásos színhelye. Frankfurt királyválasztói státusát az 1356-os Német Aranybulla erősíti meg. 1562-től itt koronázták a német-római császárokat, legutolsóként 1792-ben a Habsburg-Lotharingiai-házból származó II. Ferencet. (wikipedia.hu).


A Holiday Inn Airport Hotelben szálltunk meg, 28 km-re a belvárostól. Nem is lett volna gond ha kocsival lettünk volna, de így az egyetlen összeköttetésünk a várossal a taxi volt. Annak ellenére, hogy a buszmegállót otthonról térképen kinéztem (párszáz méterre a szállodától egy Mörfelden nevű faluban) és az atszállójegy ára bárhová Frankfurtban 3,20 euro lett volna, taxival kellett mindennap bemenni a városba, mert a szálloda és a falu között csak autóút vezetett. :-oTaxi Holiday Inn Airport Hotel - Frankfurt Messe 32 Eur.


A Frankfurti repülőtér a legnagyobb Németországban, és a harmadik legnagyobb Európában. A reptér déli része 1947-től 2005-ig az Egyesült Államok egyik legfontosabb légi támaszpontja volt.

Pillanatnyilag a Flughafen Frankfurt am Main több járatot szolgál ki, mint a londoni Heathrow (265 nonstop járat), de az utasok számát tekintve (52 mil/2005) a frankfurti repülőtér csak a harmadik helyen van a Heathrow és a Charles de Gaulle mögött.


Nincsenek megjegyzések: