2017. április 2., vasárnap

Szórványsági műemlékeink: Szamosújvárnémeti, Néma


 A Szamosmenti-hátságon, Szamosújvár és Dés között helyezkedik el ez a falu: Szamosújvárnémeti (Mintiu Gherlii). Olyan szomszédai vannak, melyeknek csak a nevét leírni is szívmelengető: Mikeháza, Bálványosváralja, Ördöngösfüzes és (ez a kedvencem) Szépkenyerűszentmárton.


 A (sajnos használaton kívüli) szamosújvárnémeti református templom egy 13. századi eredetű, román–gótikus stílusú templom szentélye, a hajót ugyanis 1843-ban lebontották. Az északkeleti támpillérbe római sírköveket építettek be. Feltárása során az északi fal vakolata alatt az Utolsó Ítéletet ábrázoló freskótöredéket találtak. Mellette fából készült harangláb áll. (Wiki után szabadon.)


Az eredeti (lebontott) templomot nursiai Szent Benedek által alapított szerzetesrend tagjai építtették. Sajnos a templomot mi nem látogathattuk meg, nem rendelkeztünk szükséges engedéllel vagy információval... Hála Istennek jól körülkerített telekkel rendelkezik, kívül tartja a sok betolakodót is de a kevés látogatót is...


Néma (Nima) falu a 14–16. században a Némai család birtoka volt. 1584 és 1618–21 között unitárius, később református anyaegyház. Nevét a magyar néma közszóból alakult, személynévi közvetítéssel. Először egy 1288-ból datálható oklevél említi, Neema alakban.


 Református temploma a ciszterci gótika stílusában épült, teljes egészében kváderkövekből (hasábbá faragott építőkövek). A hagyomány szerint a középkorban rendház is tartozott hozzá.


 Egyik, 1597-ben öntött harangja a megszűnt kodori református gyülekezet egykori templomából való. Gótikus freskótöredékeit az 1961-es műemléki restaurálás során Bágyuj Lajos tárta föl.


Ennek a Néma nevű falunak igencsak hányatott sors jutott: 1603-ban Basta zsoldosai dúlták fel, 1660-ben Ali pasa csapatai hurcolták rabságba lakóit, 1703-ban pedig labancok gyújtották fel. 1713-ban 1 nemes (!), 8 jobbágy- és 8 zsellércsaládja mellett 12 háza lakatlan volt. Szegény nemes, 28 család helyett csak 16 dolgozhatott neki. Vajon honnan szerzett új olcsó munkaerőt? Hát persze hogy a hegyeken túlról... 

Nincsenek megjegyzések: