2013. március 25., hétfő

Forrás a Pociovalistei-szorosban

 
Március 24-én, Virágvasárnapon egy régóta tervezett túrát sikerült összehoznunk: a Pociovalistei-szorost a Ronki-hasadékkal összekötő körút tervét azóta dédelgetem, amióta apámékkal először meglátogattuk Ronki-szorost három évvel ezelőtt. Az autót Aranyosronkon hagytuk, a Pociovaliste-szoros irányába mutató teljesen megrongált jelzőtábla közelében. Bármennyit kerestem, ennek a szorosnak a magyar nevét sehol nem találtam, ami mondjuk nem is csoda, hiszen ezt a vidéket többszáz éve idetelepített román jobbágyok leszármazottai lakják. A híres 1784-es jozefiniánus térképen is elmagyarosított román nevek szerepelnek, mint Vále Máre és Lunkalárga...
 
 


A Pociovaliste-szoros és híresebb, látványosabb ikertestvére, a  Ronki-szoros nemzeti érdekeltségű természetvédelmi terület az Öreghavas hegység keleti részén, nevezetesen Alsóaklos (Ocolis) község hatáskörébe tartozó Aranyosronk falu közvetlen közelében. Egy összetett, komplex rezervátum, melynek felszíni formái között meredek lejtők, lankák, beomlott karszbarlangok, kürtők és rétek is megtalálhatók. Megközelítése személygépkocsival ajánlott: a DN 75-ös Torda-Campeni főúton haladva Alsóaklos községnél letérünk északi irányba, Aranyosronk (Runc) faluig haladva. Innen gyalog érdemes bejárni a két szorost.
 

 


Mi az Aranyosronk - Pociovalistei-szoros - Lunkalárga - Ronki-szoros - Aranyosronk útvonalat választottuk, az út teljes hossza 11 kilometer, szintkülönbség maximum 300 meter, és a MapMyHike androidos program térképe és útvonala megtalálható a következő linken: http://www.mapmyhike.com/routes/fullscreen/184351468/.  A N46 30.007 E23 35.339 koordinátáknál az út baloldalán, a patakpart mellé rejtőzve egy rendkívül bővizű forrásra bukkantunk, itt egy geoládát is elhelyeztünk. Aki ezt a körutat választja valamelyik hétvégi kirándulásnak, biztos vagyok benne, hogy kellemes emlékekkel és tapasztalatokkal fog hazaérkezni.
 

1 megjegyzés:

Oliver Kiss írta...

Akár együtt is túrázhatnánk és kereshetnénk geoládákat. Vanda barátnőmmel most léptünk be ebbe a világba (már 2007-ben felhívták rá a figyelmemet, mi több, cikkeket is írtam róla, de nem volt GPS készülékem, s okostelefonom se.

Nemrég valaki megajándékozott egy okostelefonnal, s elindult a lavina, lázba hozott a geocaching.

Ma találtuk meg a Sárkányok kapujánál levő geodobozt... :)

http://koliver.wordpress.com/2013/04/13/elobb-borongos-egbolt-majd-zapor-a-vegen-pedig-verofenyes-tavaszi-napsutes/

Holnap biciklivel keressük őket a Hója-erdőben.... :)

Kérem, a koliver_01@yahoo.com email címen keressen meg.