2012. július 23., hétfő

Szkerice-Bélavára kör(tor)túra


Szkerice-Bélavára a Gyalui-havasok déli peremén található mészkőzóna. Megközelítése Torda felől a legkönnyebb, az Aranyos völgyén felfele haladva a 75-ös országúton. A Ronki szoros után, a Podsága-völgyet elhagyva érünk ki a Bélavári-völgybe, ahonnan turistaösvényen kapaszkodhatunk fel a mészkőmagaslat tetejére. Kisbánya-havas felől is megközelíthetjük a helyet, ez az út egy napi gyalogtúra (10 km).  Többféle turistajelzés is találkozik Bélaváránál, a Runki szoros és Kisbánya közötti útvonalat a kék kereszt jelöli.


Az Erdélyi Szigethegység változatos tájait festőien tarkító csodálatos mészkőszirt kolosszusok (Tordai Hasadék, Székelykő, Csáklyakő, Fehér kövek, Szamosbazár stb.) egyike a fennséges formakincsével lenyügöző Szkerice-Bélavár. Az 1360 m magasságból a Bélavári patak völgyébe 6-700 méterre hirtelen leszakadó óriási sziklafalak, égretörő szirtek, törmeléklejtők, kürtők, zárt sziklafülkék káprázatos szövevénye változatos mikroklímájú termőhelyek és ezekkel szoros összefüggésben változatos, érdekes növény- és állatvilág kialakulását eredményezte. A sziklarengeteg különböző pontjain végzett mikroklíma mérések adatai szerint a legfelső szint fenyves-bükköse és a hegyláb napos térségeiben zöldellő törmelékkötő növénytársulások között a júniusi déli órákban 15 C° a hőmérséklet különbsége (Erdélyi Gyopár).


 


 
Mi a hegy baloldalán található turistajelzéssel jelzett ösvényen mentünk fel, ahogy felértünk a tetőre, el is rejtettünk egy geoládát :) Rövid pihenés után elindultunk a plató széle mentén, gyönyörű fotókat készítettünk. A hegy jobboldalán jöttünk le nagyon nehezen: egy helyen a vihar kidöntötte a jelzett fákat és addigra már mindkét okostelefonunk és mindkét GPS-készülékünk lemerült. Eltévedtünk és a meredek ereszkedőn próbáltunk lejönni toronyiránt. Nem sikerült, vissza kellett mennünk a gerincre és kb 2 kilométerrel tovább, egy másik (ugyancsak eltévedt) csoport segítségével rátaláltunk a levezető ösvényre. VIGYÁZAT: ne induljon senki egyedül ide, legjobb már kipróbált, tapasztalt túratársakkal elindulni erre a túrára.[EN] Reserve includes "Sesul Craiului" located on a limestone plateau above 1350 m altitude, the forest on the mountain scale and spectacular cliffs guard Belioara Valley (tributary of Posaga Valley), with vertical walls, tanks, gully and sharp increases. It has an area of 47.7 hectares and houses many rare species of plants and animals. Initiative put under protection of the area had Alexandru Borza, since the early 20s of the twentieth century. Accessibility: Turda-Campeni national road DN75 to Posaga de Jos, then the  DC42 village road continues to Posaga de Sus, and from there, through Belioara Valley along the path.
 

[EN] The access to the Scariţa-Belioara botanical reservation is from the settlement of Posaga. It is situated at a distance of 16 km from DN75 at a height of 1371 m. The reservation is in a zone of 140 ha is crossed by streams with waterfalls and protected by samet peaks and spectacular abysses and vertical walls. Here have found their place those floral rarities and a forest of conifers for which in 1935 it was declared botanical reservation. Scarita-Belioara stairs is a geobotanical reserve in Muntele Mare massif, its highest peaks having the form of towers (Colțul Bleantului, Piatra Belii, Vârful Negrilii) and with lots of caves (Coșul Boului Cave, Bottomless Cave, Red Cave, Long Cave, Monk's Cave, Filip's Cave, Colțului Rotund Cave, etc).

Nincsenek megjegyzések: