2011. július 6., szerda

Forrásaim: Ronki-szoros forrása


Az áldott források illetve a szent kutak iránti tisztelet az elmúlt évezredek során mind a pogány, mind a keresztény vallási kontextusban jelen volt. A kifejezést általában korlátozott hozamú vízforrásokra alkalmazták és az illető forrásnak - leginkább a szájhagyománynak köszönhetően - nagy jelentősége lett az illető térségben. Mózes példája nyomán a szentek forrásokat fakasztottak, vagy a víz magától fakadt fel olyan helyen, ahol egy szent mártírhalált halt, vagy ahol megjelent Szűz Mária. Az ilyen helyekre csodavárással özönlött a hívők serege. Nem a víz orvosilag bizonyítható gyógyhatása számított ilyenkor, hanem gyógyító ereje, amely a nyomorúságában segítséget kérő ember imája nyomán testi és lelki javulást eredményezhetett. Végülis a csodaforrások vize csak közvetítő, erőt átadó anyag volt azok számára, akik hittek különleges tulajdonságaiban. Maga a hatás leginkább a hitnek köszönhető.





A Ronki-szoros (románul: Cheile Runcului) egy húsz hektáron elterülő természetvédelmi terület Kolozs és Fehér megyék határán, Alsóaklos (Ocolis) községhez rendelt Aranyosronk és Lunkalárga falvak között.  Egy komplex morfológiájú, nagyon szép táj fogadja az ideérkező kirándulókat: meredek lejtők, éles gerincek és hegyes tornyok kápráztatják a szemet. Megközelítés: A DN75-ös Torda-Campeni útról az Aklos-patak völgyén észak irányába térünk, majd kb 5 km-nyi (keskeny aszfaltozott) út megtétele után elérjük a szoros bejáratát.  




A Ronki szoroson végigsétálva egy sziklából kiálló alig-alig csepegő fémcsőre lettünk figyelmesek. Rögtön elhatároztuk, hogy geoládáink forrás-sorozatát itt eggyel gyarapítani fogjuk. A forrás fölé, egy kő alá helyeztük a geoládát, hogy ezzel is nemzetközivé tegyük Erdély ezen különleges helyét. Reméljük sok hazai és külföldi Geocaching-rajongó eljön majd ide, hogy hírét vigye a világba a Ronki-szorosnak.




A forrás koordinátái:

N 46° 30.144 E 023° 25.950

                          

Nincsenek megjegyzések: