2010. augusztus 7., szombat

Havasnagyfalu, Dobrus tető


Havasnagyfalu község Kolozsvártól 48 km-re délnyugatra, a Gyalui-havasokban fekszik, román neve Marisel. Egyike annak a 14 településnek, amelyek a megyében génmódosítás-mentes régiót alakítottak. Lakossága eddig túlnyomórészt román állattenyésztőkből és favágókból állt, most már egyre több közöttük a hétvégiház-tulajdonos is. Tulajdonképpen mi a falun csak átutaztunk, nem sok látnivalót láttam benne, ami azonban gyönyörű, az a falu fölött található tető, illetve a Dobrus-csúcs.


A Dobrus domb a Nyugati Szigethegység Természetvédelmi Terület keleti határszakaszán található. A határvonal az 1136.6 m- t jelző ponttól a Fekete-völgy (Valea Neagră) és a Meleg-Szamos összefolyásáig ereszkedik, ahonnan a Meleg-Szamos jobb partján felfelé halad a Fântânele-tóig (a park legkeletibb széle). Innen déli irányba a Valea Rea - és Ghidurilor- (Mestecaniş) patakokat elválasztó másodlagos gerincen a Har-dombhoz érkezik (1311,5 m).
.


Egy magyar szempontból emlékezetes esemény fűződik Havasnagyfaluhoz. Határában a Fântânel-fennsíkon esett el honvéd szabadcsapata élén 1849. július 5-én Vasvári Pál, a Pilvax-kör vezéralakja, a márciusi ifjak egyike. A falunak 1910-ben 2202, túlnyomórészt román lakosa volt. A trianoni békeszerződésig Kolozs vármegye Gyalui járásához tartozott. 1992-ben 1951 lakosából 1950 román és 1 magyar volt. (wiki)




Vasvári Pál emlékére tisztelői a Fântânel-fennsíkon halálának helyén emlékoszlopot állítottak. Az oszlopot az elmúlt évtizedekben többször is sikertelenül keresték. Valószínűleg elpusztult, helyére egy fűrészgyár épült. Ma a körösfői református templom előtt áll egy emlékére készített kopjafa. Jókai Mór "Erdély aranykora" c. művében Marisel néven szerepelteti helyszínként a falut. (wiki).







Nincsenek megjegyzések: