2009. november 29., vasárnap

Forrásaim: Majláth-kút
Az áldott források illetve a szent kutak iránti tisztelet az elmúlt évezredek során mind a pogány, mind a keresztény vallási kontextusban jelen volt. A kifejezést általában korlátozott hozamú vízforrásokra alkalmazták és az illető forrásnak - leginkább a szájhagyománynak köszönhetően - nagy jelentősége lett az illető térségben. Mózes példája nyomán a szentek forrásokat fakasztottak, vagy a víz magától fakadt fel olyan helyen, ahol egy szent mártírhalált halt, vagy ahol megjelent Szűz Mária. Az ilyen helyekre csodavárással özönlött a hívők serege. Nem a víz orvosilag bizonyítható gyógyhatása számított ilyenkor, hanem gyógyító ereje, amely a nyomorúságában segítséget kérő ember imája nyomán testi és lelki javulást eredményezhetett. Végülis a csodaforrások vize csak közvetítő, erőt átadó anyag volt azok számára, akik hittek különleges tulajdonságaiban. Maga a hatás leginkább a hitnek köszönhető.


A Majláth-kút (románul Izvorul Bilascu) a Kolozsvár melletti Bükk erdő egyik legkedveltebb, legfinomabb vizű forrása. A Mikesi-házak nevű parányi településtől alig egy kilométerre található benn az erdőben. Az általunk ajánlott séta a következő: a Tulip Inn nevű szállodáig megyünk autóval, ott balra fordulunk, leparkoljuk a kocsit és a házak között az erdő irányába megyünk végig fel és jobbra. Egy fenyőerdőhöz kell kiérnünk, ahonnan a kék-fehér (és piros-fehér) jelzés mentén délnyugati irányba haladva a Sáros-Bükkön át a Rajka-forrás (feleki gömbövek rejtekhelye) mellett haladunk el. Száz méterrel fennebb az út kettéválik: a piros-fehér jelzés felvisz a gerincre, a kék-fehér a Majláth-kút mellett az Árpád-csúcsra. A 10x8x3 cm-es fémdobozt egy vastagabb fa gyökerének odvába helyeztük el a forrástól 50 méterre dél irányba. Az utolsó fénykép maga a rejtekhely, úgy gondoltuk, hogy aki ide kijön az megérdemli, hogy könnyebben megtalálja a dobozt. Jó szórakozást!

The Bilascu-spring (Majláth-spring in Hungarian) is one of the most popular and tasty-watered spring in Faget forest near Cluj-Napoca. It is hidden at only one kilometer from a very small village called Casele Micesti. Here is the walk we invite you to take: go by car to the Tulip Inn Hotel in Faget, turn left and leave the car in the parking place. Go between the houses up in the direction of the woods and turn right. You have to reach the beginning of a pinewood where starts the blue-white (and red-white) sign painted on trees. Follow the signs to south-west across the place called Muddy-Beech-Wood and you reach another spring called Rajka and lots of spherical concretions. After 100 meters the path divides: the red-white stripes are taking you up to the crest and the blue-white to the Bilascu-Majláth-spring and further to the Peana-peak. We placed our 10x8x3 cm metallic box in a hole on the root of a larger tree at about 50 meters south from the spring. The last picture is the spoiler, because we believe that anyone who comes here to search, deserves to find it. Have fun!


 


A forrás koordinátái:

N 46° 42.268 E 023° 34.198
UTM: 34T E 696454 N 5175531

 

Nincsenek megjegyzések: