2009. július 29., szerda

Budapest 2: Kierkegaard-party


A cím esetleg megtéveszthet egyeseket, Kierkegaard "magányos" filozófust csak a hatás kedvéért említettem, tulajdonképpen a helyes cím Kirki-garden-party kellett volna legyen. Kirkinek szólítjuk ugyanis M. egyik legközelebbi és legközvetlenebb unokatestvérét, Kirkósa Pétert. Péter és felesége, Tündi mindig annyira kedvesek velünk, akárhányszor Budapestre jövünk mindig meghívnak magukhoz enni-inni és beszélgetni. Most is ez történt, ugyanakkor a M. másik unokatestvérét Katona Pétert is meghívták az ő Paul barátjával együtt. Igazán jól éreztük magunkat, rövidesen miután odaértünk, amolyan terülj-terülj-asztalkám kerekedett.


Péter garden-partyja általában magába foglalja a kerti sütés-főzést. Zárójelben említeném meg, hogy tavaly ilyenkor itt ettem életem első és legfinomabb bográcsgulyáslevesét. Most is az lett volna az első opció, de Tündi annyi előételt és finomnál finomabb salátát készített, hogy "csak" egy hatalmas flekkensütés lett belőle. Szerencsére eszünkbe jutott, hogy hoztunk Kolozsvárról miccset is, így azt is vittük magunkkal Kirkiékhez és asztalra is került. Mindenkinek ízlett, még az angol vendégeknek is. A legjobban csúszott mellé a szekszárdi rosé, melynek készítése során a kékszőlők fehér mustját a vörösborokénál jóval rövidebb ideig áztatják a törkölyön. Az a tény, hogy a világ bortermelésének mindössze 3-4%-át teszik ki a roséborok, mindenképpen jelent valamit és ez a mennyiség fedezi is a borisszák éves szükségleteit.


S akkor most következzen a miccs elkészítésének módja. Hozzávalók 20 adaghoz: 1 kg marka- és birkahús keverve, 50 gr fokhagyma, egy darab csípőspaprika, 3 gr. bors, 5 gr. porrátört csombor, 5 gr. ízesítő, 100 gr. csontlé, 25 gr. só, 15 gr. szódabikarbonát. Egyes receptek szerint birkahús helyett kisebb mennyiségű sertéshús is használható. Az összevagdalt húst sűrű szitájú őrlőn átőröljük, sóval, borssal összekeverve jól összegyúrjuk. Középen lyukat hagyunk, ide tesszük a szódabikarbonátot és az ízesítőt. Forró csontlével leöntjük, amibe már belefőztük a csípőspaprikát. Újból összegyúrjuk, amíg a hús összeáll. Hideg helyen hűtőszekrényben tartjuk 24-30 órán át. Utána mititei alakban rostélyon megsütjük. Forrón, mustárral vagy szalmakrumplival fogyasztjuk. Sört vagy vörösbort iszunk hozzá.

Nincsenek megjegyzések: