2008. november 17., hétfő

KVSC 1907Vasárnap, miután egy jót jártunk a Bácsi-torok - Csigadomb útvonalon, leültünk szalonnát, kolbászt sütni, erre Péternek eszébe jutott, hogy van egy fölösleges belépője a hatórás CFR-mérkőzésre és megkérdezte, akarok-e vele menni. A bérletet, ha jól értettem a cégtől kapták, ahol mindketten dolgoznak, de Erzsike nem igazán szokott menni. Így abban a szerencsés helyzetben lehettem, hogy elmentem helyette, de ez azt jelentette, hogy erőltetett menetben jöttünk le a Csigadombról és a buszmegállóban már lógott a nyelvünk a nagy rohanástól. Valahogy hazaértünk, éppen átöltöztem és rohantam fel a Hétutca térre találkozni Péterrel. Persze hogy húsz percet vártam rá, dehát ez van.
.
Namost előszöris kezdjük azzal, hogy soha nem voltam nagy futball-rajongó. Tévében nem nézek meccset, élőben pedig eddig nem volt alkalmam látni. Dehát már a stadion előtt, az utcán láttam, hogy ez most valami más. Ez ami most van a fellegvári stadionban, az nem csak futballról szól. Lehet, hogy egyeseknek csak arról, nekem viszont nem. Nekem egy évszázados hagyomány újjáélesztéséről, egy kettétört sorsú város büszkeségéről és a kolozsvári magyarság önbizalmáról szól a CFR mostani pályája. Gyerekkoromban - néhány évig - még volt ott volt a CFR az élvonal-környéken, így már akkor megtudtam, hogy ez a mi csapatunk, bár osztálytársaim akkor azzal magyarázták, hogy munkáscsapat, mi pedig munkásgyermekek vagyunk. Ezt persze leggyakrabban Lacika mondta, akinek az apja zenész volt a kolozsvári filharmóniánál :)A CFR 1907 Cluj (magyarul: CFR 1907 Kolozsvár) a város 1907-ben alapított labdarúgócsapata. Eredeti neve a rendszerváltásig Kolozsvári Vasutas Sport Club (K.V.S.C.) volt. 1969–1976 között szerepelt a csapat a román A ligában, majd 2004-ben jutott be oda ismét. 2005-ben már az Intertotó-kupa döntőjében játszott a francia Lens ellen. A csapat új nevét nemrég kapta, azelőtt Pászkány Árpád vállalkozó klubátvétele után sokáig CFR–Ecomax volt a neve. Az új név oka az, hogy a csapat megalakításának 100 éves évfordulója 2007-ben volt. Az "Ecomax" pedig azért került ki a névből, mert a csapatnak azóta már több részvényese van. A csapat többségi tulajdonosa az Ecomax céget (is) vezető Pászkány Árpád. Jelenlegi edzője Maurizio Trombetta, miután Cristiano Bergodi és Ioan Andone elhagyta a csapatot. A klub elnöke Iuliu Mureşan. A CFR a 2007–2008-as bajnokságot az első helyen fejezte be, ugyanakkor elnyerte Románia-kupát is.


A CFR az első kolozsvári együttes, amely megnyerte a román bajnokságot, és 1970 óta az első erdélyi együttes, amely a román bajnokság élén végzett. Igaz, a bajnoki cím elhódításában nagy szerepet játszott az is, hogy az együttes huszonnyolc fős keretében mindössze hét román játékos szerepel, de nekünk ez nem fontos. Nekem legalábbis teljesen mindegy, hogy Muresan vagy Yssuf Koné, ha már nem Kovács vagy Kiss. Ez az eredménylista azonban csak a román élvonalra érvényes, hiszen az 1907-ben alakult kolozsvári alakulat (akkori nevén K.V.S.C) az 1910-1911-es szezonban erdélyi bajnok lett, majd 1941-től 1944-ig szerepelt a magyar NB I-ben is, ahol az utolsó szezonjában szintén a képzeletbeli dobogó harmadik fokára állhatott fel.Vasárnap este tehát ott lehettem én is, és mondhatom, nagyszerű élmény volt a KVSC-galéria tapsos-énekes előadásában részt venni. Ezért csak mellékesen jegyzem meg, hogy az Arges FC-vel játszottunk, 2-0 lett az eredmény, a győztes mérkőzést követően a CFR visszakerül az elsőosztály dobogójára (egyelőre csak a harmadik helyre), ahonnan a harmadik fordulóban került le, a Rapid pályáján elszenvedett vereséget követően. Yssouf Koné és Emmanuel Koné remek találataival a CFR kategorikus győzelmet aratott az Argessel szemben. Ha hívnak, még megyek, jövőre pedig szeretnék én is bérletet venni, ha úgy állok majd és a gazdasági válság megengedi. Az embernek néha éreznie kell, hogy tartozik valahová, erre pedig a Gépész utcai stadion nagyon alkalmas hely.Nincsenek megjegyzések: