2008. november 12., szerda

EKE-túra a Csigadombon


.

Apámék általában szombaton járnak kirándulni. Mi általában vasárnap. Apámék általában az EKÉvel. Mi újabban csak kettesben. A barátaink nagyon elfoglaltak, nemigen érnek rá, meg aztán nem is nagyon vannak :). Amikor megtudtam, hogy M. be kell menjen szombaton az iskolába és éppen hívott apám velük kirándulni, azért nem akartam visszautasítani mert az idén még nem voltunk velük. Hát nagyon örvendek, hogy elmentem. A találkozó szombat reggel kilenckor volt a harmincegyes Széchenyi-téri végállomásánál, úticél: a Bácsi-torok, onnan majd meglátjuk. Túravezetőnk Sáska Pali bácsi volt, a kolozsvári EKE oszlopos tagja.
.


.
A kolozsvári EKÉ-ről tudni kell, hogy az ilyen hétvégi, úgynevezett rövid túrákra általában 65 és 80 év közötti nyugdíjasok szoktak járni, és ilyenkor, novemberben alig gyűlnek össze tíz-tizenötön. Olyan gyönyörű idő volt már egész héten, hogy gondolom azért lettünk a kisbácsi indulási-számlálásnál huszonketten. Amíg kiértünk a Bácsi-torokból, nem is sejtettem, mennyire beteljesedik abbeli reményem, hogy az egész heti meleg még erre a napra kitolódjon. Végül az úticél is eldőlt: a Csigadombra megyünk, s onnan majd a Dónát úton ereszkedünk vissza. A nap kisütött és nem novembert, hanem szeptembert is meghazudtoló erővel ontotta a meleget. Persze én titokban félek tőle - csak nem mondom senkinek -, hogy megisszuk még ennek melegnek a levét előbb-utóbb.


.

.
Mert nem egy normális dolog ez. A természet teljesen megzavarodott. Rügyeznek a fák és a kikerics még nyílik a mezőn. Nem is lenne ezzel semmi baj, hiszen tudom én, hogy az évek időjárása sohasem egyforma: egyszer ilyen, egyszer olyan. Csakhát mostanában mind olyanabb, és nagy a valószínűsége, hogy ebben mi is nagy szerepet játszottunk. Mármint az emberek. Mostani információink szerint a globális felmelegedés oka a Föld légkörében jelentkező üvegház-hatás erősödése, amit bizonyos gázok koncentrációjának növekedése okoz.

.

.
Ma már minden kutató elismeri, hogy nem csak átmeneti ingadozásról van itt szó. Ha a globális felmelegedés folytatódik, akkor a sarki jég egy része elolvad, ami az óceánok vízszintjének emelkedéséhez vezet. A nagy mennyiségű édesvíz megjelenése az Atlanti óceánban akár a melegvizű Golf áramlás leállását is előidézheti, ez Európában és Észak-Amerikában az éghajlat jelentős lehűlésével járna. A globális felmelegedés okozta klímaváltozás tehát nemcsak felmelegedést, hanem adott esetben lehűlést is jelenthet. Az üvegház-effektushoz nagyban hozzájárul még az erdőpusztítás és a környezetszennyezés. Tehát: ha jövőre olyan nyarat szeretnél, amilyen gyerekkorodban volt, akkor óvd és szeresd a természetet. Ha nem tudod hogyan, az Erdélyi Kárpát Egyesület kirándulásain megtanulhatod. Mindig szívesen fogadják az újoncokat. Én mindenesetre köszönöm nekik ezt a kellemes túrát, mindig sokat tanulok tőlük.

.

Nincsenek megjegyzések: