2008. augusztus 27., szerda

Budapest 6: Vajdahunyad vára



A Városliget nem más, mint Budapest legnagyobb parkja: K.-hoz nagyon közel, a XIV. kerületben található, a főváros kedvelt pihenőhelye és kulturális centruma. A hajdani királyi vadászterületen, amely egykor mocsaras vidék volt, a 19. században hozták létre angol mintára ezt a parkot. A millennium idején, az ezredéves ünnepségekre épült meg rajta a Hősök tere, a Vajdahunyad vára, majd folyamatosan a ma látható épületegyüttes, a mesterséges tó, a Műjégpálya, a Fővárosi Állat- és Növénykert, a Vidámpark, a Fővárosi Nagycirkusz, a Széchenyi fürdő, a Szépművészeti Múzeum és a Műcsarnok. Itt van a Közlekedési Múzeum és a Petőfi Csarnok is. Évtizedeken keresztül itt rendezték meg a Budapesti Nemzetközi Vásárt, amelynek a X. kerületbe való áttelepítése óta a zöldterületet jelentős részben visszanyerték.
.
.
.
A 19. század végének kiemelkedő eseménye volt a magyar honfoglalás ezeréves évfordulójára rendezett millenniumi ünnepségsorozat, s ennek részeként az Ezredéves Kiállítás. A kiállítást befogadó történelmi épületcsoport elkészítésére 1893-ban tervpályázatot írtak ki. A tervkészítés és a kivitelezés jogát is Alpár Ignác műépítész nyerte el. Így lett a Vajdahunyadvár Magyarország ezeréves fennállásának emlékműve, a romantikus historizmus egyik legszebb magyarországi alkotása. Az épületet 1991-ben műemlékké nyilvánították. Hivatalos neve tulajdonképpen Történelmi Épületcsoport, és a Városligeti-tó Széchenyi-szigetén található. Nevét legjellemzőbb, a vajdahunyadi várat mintázó főhomlokzati részéről kapta. A román, gótikus, reneszánsz és barokk stílusú részekből álló épületegyüttes bemutatja több, a történelmi Magyarország területén fennmaradt művészeti értékű műemlék jellemző részletét.





A román kor építészeti stílusát a Jáki kápolna és a mellette található kerengős kolostorudvar képviselik. Az úgynevezett Jáki kápolna – alaprajza a lébényi templomét, kapuzata a jáki apátsági templomét utánozza. A kápolna valódi, felszentelt római katolikus miséző hely. A Kassai téri plébániához tartozik, minden vasárnap szentmisét tartanak benne. Gyakran rendeznek benne esküvőket, koncerteket. A helyszín különlegessége, hogy kisebb létszámú násznép esetén a templom melletti kerengős kis kolostorudvaron a polgári szertatás is megtartható.
.



A gótikus épületcsoport egyik része a Nyebojsza-torony: az azonos nevű vajdahunyadi torony másolata meghatározza a főhomlokzat karakterét. A Hunyadi-loggiák szintén a vajdahunyadi várudvarból merítenek ihletet. A csütörtökhelyi Zápolya-kápolna szentélyének kicsinyített másolata is a gótikus csoport része. A Hunyadi-udvar a kapu felőli falon a csütörtökhelyi kápolna csipkézett bejáratával, az oszlopsoros-bolthajtásos erkélyen pedig Árpád-házi királyok domborműveivel lett díszítve. A szemben lévő falon a hármas nyílású olaszos loggia I. Mátyás és Aragóniai Beatrix reliefjével a vajdahunyadi Mátyás-loggiát utánozza. Színpadán koncerteket szoktak rendezni.
.

.

A reneszánsz–barokk épületcsoport fő része a Magyar Mezőgazdasági Múzeum épülete, amely valódi osztrák barokk stílusú palota. Főbejárata a gyulafehérvári Károly-kapura hasonlít. Az épületegyüttes délkeleti sarkán álló Katalin-bástyatorony a brassói Katalin-kapu magasított utánzata, keleti oldalán a bártfai városháza erkélyével. A tó felől látható Német-homlokzat német reneszánsz stílusú díszítéssel. A Német-torony 50 m magas, toronysisakja hagymakupolás. Szintén a tó felől látható az alacsony, delfines díszítésű Francia-torony.
.

.
Az épületcsoportot az ezredéves ünnepségek lezártával a Magyar Királyi Mezőgazdasági Múzeum kapta meg, s maradandó anyagokból újjáépítve, a történelem viharait is túlélve, ma is mezőgazdasági múzeumként fogadja látogatóit. Állandó kiállításai: 1. A magyar mezőgazdaság története a kezdetektől 1945-ig; 2. A háziállatok kialakulása; 3. A növények országából; 4. Erdészet; 5. Természeti értékek, természetvédelem; 6. Vadászati kiállítás, avagy a medvék férfiassága; 7. A magyar szőlő és bor Európában; 8. A halászat története Magyarországon. A belépőjegy ára ha jól emlékszem felnőtteknek 1.100 forintba került és mivel engem sem a mezőgazdaság, sem a vadászat nem érdekelt különösebben, ezt a múzeumot a been there kategóriába sorolnám, az egészből a legérdekesebbnek pedig magát az épületet találtam.
.

Nincsenek megjegyzések: