2007. szeptember 5., szerda

Leningrad-7, a fénymérő

Ezt a Leningrád 7-es fénymérőt Melindától kaptam még annakidején születésnapi ajándékba. Sosem szeretett nekem kütyüket venni, akkor valahogy mégis meggyőztem, hogy egy igazi fotós fénymérő nélkül olyan, mint a vadász kukker nélkül. (Merthogy olyan is). Sajnos aztán nem sokat használtam, mert a hagyományos fényképezés rövidesen megszűnt számomra is, ugyanúgy mint sok más amatőr fotós számára.

A Leningrad-7 a háború után készített Leningrád amatőr-fénymérők 80-as évekbeli reinkarnációja. A Leningrad-7 egy szeléniumelemes fénymérő. Ez abból a szempontból jó, hogy a szelénium fotoelektromos tulajdonságait használja, így nem kell benne soha elemet cserélni. Más szempontból nézve egyáltalán nem jó, mert mint tudjuk a szelénium elöregszik, kiég és így a fénymérő idővel "megvakul". Az elfordítható számlapon található záridőértékek 1/2000 és 30 mp közt mozognak, a blendenyílás értékei pedig f/1.4 és f/22 közt. A film standardját GOST és DIN között lehet váltani. Ez a fénymérő az EV (Exposure Value) módszer alapján működik, ami azt jelenti, hogy a fényerőhöz bizonyos számértékeket társít. Páldául EV=1 azt jelenti, hogy 100 ASA-s filmnél és f/1.4-es blendenyílással 1 másodperc záridőt kell használni. Az EV módszer ugyanakkor kihasználja a a blendenyílás és a záridő közötti fordított arányt, így ugyanazzal az EV értékkel több záridőt használhatunk, persze más-más blendenyílással. Erre szolgál a Leningrad-7 elfordítható számlapja. További információk a Leningrad-7-ről angolul itt. (Thank You Alfred Klomp for all the useful information I got from your website).

A fény alapvető mértékegységei:

  1. A fény elektromágneses hullám, kvantumokban terjed, vákuumban a sebessége 3×105 km/s. A szemünk 390 nanométer-től 780 nm-ig lévő hullámhosszokat látja (1 nm=109 m).
  2. Fényerősség: Ha egy 6×105 m2 felületű testet 1700°C-ra (platina dermedéspontja) hevítünk, akkor izzani kezd, erőssége 1 cd (candella).
  3. Fénysűrűség: Felületi fényesség egy megvilágított testnél. Mértékegysége 1 sb (stilb) = 104 cd/m2.
  4. Fényáram: Az a fénymennyiség, ami 1 cd fényerősség egységnyi térszögben (1 steradian) időegység alatt. Mértékegysége 1 lm (lumen) = 1 cd×sr (steradian).
  5. A megvilágítás erőssége: Ha 1 lm fényáram 1 m2-nyi felületre esik merőlegesen. Mértékegysége 1 lx (lux).

Nasztán :)

Nincsenek megjegyzések: