2008. március 3., hétfő

Le Scaphandre et le Papillon


Az igazság az, hogy elég sok filmet nézünk. Ezt most csak azért mondom, hogy ne legyen feltűnő. Ezzel szemben az igazság az, hogy túl sok filmet nézünk. Túl sok amerikai filmet nézünk. Bár több mint egy hete nálunk van ez a francia film, mégis megvártam amíg Melinda is ráér, mert sejtettem hogy nemhiába kavart ilyen nagy port Cannesban, sőt Hollywoodban is. Húsz perc után mondtam is Melindának, hogy ez az a fajta film, amilyet az amerikaiak nem tudnak készíteni. Túl földönjáró. Ha háromszázmillió amerikai valaha majd leszáll indoktrinált álomvilágából a földre, akkor bevettük. Röviden elmondom, miről szól, de csak azért, hogy kedvet teremtsek hozzá, a poént nem lövöm le, habár nem is egy poénos film.

Jean-Dominique Bauby, a párizsi Elle magazin sikeres főszerkesztője agyvérzést kap, és a franciaországi Berck falu kórházában tér magához három hét kóma után. Egy neurológus elmagyarázza neki, hogy agyvérzés következtében egy úgynevezett "locked in" szindrómában szenved, ami azt jelenti, hogy fizikailag lebénult, viszont az agyműködése teljesen normális. Bauby persze beszélni sem tud, ezért logopédusa kidolgoz számára egy olyan módszert, amely pislogással választja ki egyenként a betűket egy állandóan ismételt furcsa ábécéből. Mielőtt Bauby idekerült volna, szerződést írt alá egy kiadóval egy könyv megírására, a Monte Cristo grófját szerette volna modern női alakban megformázni ...



... Miután lebénul, annak ellenére hogy mindvégig úgy érzi magát, mint egy tenger alá szorult magatehetetlen mélybúvár, képzeletben olykor sikerül pillangóvá átalakulnia, így tud szemhéja segítségével lediktálni emberfeletti kitartással egy könyvnyi anyagot. Amíg magatehetelenül fekszik a kórházban, emlékei és rágódásai alkalmával, majd a valóságban is megismerkedhetünk három gyermekével, azok anyjával, szeretőjével, barátaival és édesapjával. Baubynak és kiadója által szerződtetett írnokának sikerül befejezni az ily furcsa módon írott emlékiratot, ez könyv formájában kiadásra kerül és Baubynak még az egyhangúlag pozitív visszajelzések is tudomására jutnak, majd tíz nappal a könyv kiadása után tüdőgyulladásban meghal. Paff.



És most jön a legérdekesebb: mindez tényleg megtörtént! A wikipedia angol nyelvű oldalán a Jean-Dominique Bauby címszó alatt ez áll: Magatehetetlensége ellenére megírta a Búvár és a pillangó című könyvet egy különleges módszer segítségével. Az agyvérzés következtében lebénult férfi szeme lehunyásával tudatta írnokával melyik az általa kiválasztott betű. A könyvet 1997-ben adták ki Franciaországban. Tíz napra rá Bauby elhunyt, a párizsi Pére-Lachaise temetőben található családi sírhelyben van eltemetve.


Nincsenek megjegyzések: