2007. december 12., szerda

Mall, Shopping, Pláza ...


Tegnap elmentünk megnézni Kolozsvár legújabb látványosságát és befektetését, a Iulius Mall bevásárlóközpontot. Hát ... szép. Főleg abból a szempontból, hogy a funari Kolozsvár legnagyobb befektetése a ronda Avram-Iancu szobor volt a színház előtti téren. Az első benyomásom mégis az volt, hogy a Iulius Mall nincs befejezve. És valóban nincs, két okból is. Az egyik, legfontosabb a Pólus Centerrel való versenyfutás: kinek sikerül hamarabb nyitni. A Pólus hamarabb nyitott egy hónappal, erre a Iulius Mall is rátaposott, hogy legalább a karácsonyi versenyben legyen benne. Benne lett, de a belsőépitészet messziről nincs befejezve. A másik kellemetlen élményünk az volt, hogy (a Györgyfalvi-negyedben lévén) Melinda rengeteg tanítványával találkoztunk. Hello teacher! Na szóval sok volt a gyerek és sok a szájtátó "szegény" ember. Ezért gondolom én azt, hogy a Pólus jobban választott helyet: kinn van a városból, s általában olyanok mennek ki odáig, akinek autójuk van :) Az autóvezetésnek pedig három fontos velejárója van: az illető felnőtt, tud írni-olvasni és van pénze benzinre. Ez már valamennyire megszűri a ceausescu által CUG-gal felhígított kolozsvári lakosságot. Ezért én a Pólus Center híve maradok, habár a Mall is egy modhatni szép, ha nem más impozáns épület és Kolozsvárnak, mint befektetés igazán jól jön.


2oo7 November 12-én megnyitotta kapuit a kolozsvári Iulius Mall bevásárló és szórakoztató központ. A beruházás az egykori Szopori utca 53–55 szám alatt, az régi "Ifjúsági" szálloda tőszomszédságában rekord idő alatt épült fel, a munkálatokat 2006 első felében kezdték el. A nyitási sajtótájékoztatón elhangzott: ez a város legnagyobb méretű ilyen létesítménye. Összfelülete 155.031 négyzetméter (ebből 40.548 négyzetméter bérelt). Az ötszintes, mozgólépcsőkkel, szökőkutakkal ékesített bevásárló- és szórakoztatóközpont 3 vendéglőt, több kávézót, uszodát, gyermekjátszóteret, fitnesztermet, 10 mozit (ezek március 1-jétől nyílnak meg), rengeteg üzlethelyiséget fogad be. A látogatók számára 2.230 parkolóhelyet biztosítanak. A bevásárlóközpont két legjelentősebb üzlete az Auchan hipermarket és az Altex elektronikai-háztartási bolt. (Szabadság, 2oo7.11.12).

Na és itt van az Auchan. Én Pesten jártam már Auchanban és tetszett. Nem estem hasra, de tetszett. Ez nem tetszett. Itt a berendezés, a polcok, a padlócsempe, még az áru elhelyezése is: OCSMÁNY. A legolcsóbb 39.ooo lejes üzletben is szebben van az áru a polcon elrendezve. Nagyon nagy volt a kontraszt a Mall impozáns, költséges berendezése és az Auchan szegényessége között. Nem is sokat tébláboltunk ott, hamar kijöttünk. Gondolom a karácsonyi hajsza miatt siették el, majd jövőre megoldják az apró részleteket is, amelyeken (véleményem szerint) áll vagy bukik ma egy biznisz. Na majd még meglátjuk...


Nincsenek megjegyzések: