2007. október 28., vasárnap

Barátok közt

Október utolsó vasárnapján felmentünk Péterékkel a Brüll-kilátóhoz. Gyönyörű késő-őszi napsütés volt, sok kirándulóval találkoztunk. Egyetlen dolog ami megzavarta kissé ezt a napot az ATV-sek voltak, akiket ki nem állhatunk. Nem tudom, minek a rövidítése az, hogy ATV, de ez egy ilyen négykerekű motorbicikli, amivel a marhák az erdőben rohangálnak. Ugyanannyira utáljuk őket mint ezelőtt huszonöt évvel az autós kirándulókat. Azóta mi is autóval járunk s már nem utáljuk őket annyira. De az ATV-seket nagyon utáljuk.


A rendszerváltást követően megyénkben nemcsak a Kolozsvártól távolabb található erdők estek áldozatául a mértéktelen társasház-építéseknek, hanem a város környékén találhatóak is, így például a Bükk. Találó poénnal indítja az erdőírtásra vonatkozó vezető anyagát a bukaresti Adevărul napilap: ha még lennének betyárok, a Kolozs megyei – jócskán megcsonkított – erdőkben aligha bújhatnának el, mert rögtön észrevennék és megbüntetnék őket. Kolozsvár lakói számára az a legszomorúbb, hogy a Bükki erdő is „feleslegesnek bizonyult" egyeseknek: helyét fokozatosan átveszik a kacsalábon forgó palotácskák, és az egyébként csendes erdő motorkerékpár-versenyek helyszínévé válik. Írmagja sem maradt annak a Bükki-kolóniának, ahová nyolcvan-száz évvel ezelőtt azok az emberek vertek tanyát, akik Kolozsvárra telepedtek munkavégzés céljából, de a mai kirándulók is nehezen kapnak már félreeső tisztást az erdőben. (Szabadság).


Kevesen tudják talán, hogy ebben a Kolozsvár melletti erdőben olyan emberek kirándultak valamikor, mint Merza Gyula (1861-1943), a kolozsvári Lépésmérő Társaság elnöke, aki itt, ebben az erdőben több mint 10.000 km-t gyalogolt (1937). Emlékét többek között egy kilátó és ha jól tudom egy forrás őrzi a Bükkben. Merza Gyula örménység kutató, nagybirtokos, a Kolozsvári Néprajzi Múzeum igazgatója, az Erdély folyóirat szerkesztője. 1893-tól az Erdélyi Kárpát Egyesület (EKE) főpénztárosa és múzeumőre, az EKE Kolozsmegyei Osztálya választmányának tagja, a Helynév helyesbítő bizottság tagja, a Lépésmérő Társaság vezetője. Az "örmény keresztes vitéz". (Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség).


Nincsenek megjegyzések: