Ha nem másért, hát két szatyor gombáért érdemes volt kimenni. Életünkben először láttunk és szedtünk lilatönkű pereszkét. Az erdei lilapereszke mezei testvére, a fű között terem hatalmas boszorkánykörökben, és ezen a vasárnapon igazán szépen szedtünk belőle. Miután hazaértünk, megpucoltuk, Melinda leforrázta és lefagyasztotta.
Lilatönkű pereszke: Kalapja 5-11-(15) cm, domborúból kiterülő, húsos; széle aláhajló, majd szabálytalan; felszíne sima vagy bársonyos; színe bézsbarna vagy világosbarna, lemezei sűrűk, pereszkefoggal lefutók, fehéres vagy világos kalapszínűek, tönkje 5-10 x 1,5-3 cm, hengeres, vaskos, fehéres alapon sűrű, lila hosszanti szálazottsággal és húsa fehér, vastag, gombaszagú és ízű. Termőhely és idő: füves erdőszéleken, parkokban, lombos fák alatt, júliustól októberig.Spóra: fehér, elliptikus, enyhén szemcsés. Ehető, ízletes gomba. Összetéveszthető a mindig lilás kalapú és lemezű ehető lilapereszkével, csakhogy az erdőben terem. Elkülönítő bélyegei: barnás kalap és lemezek illetve lila tönk.
"És amikor novemberben felbukkannak lilatönkű pereszkéim a titkos pereszkésemben..." Scherter Judit:
Hozzávalók 4 személyre 600 g lilatönkű pereszke 1 közepes padlizsán 2 evőkanál olívaolaj 2 vékony szelet füstölt szalonna 1 nagy fej lilahagyma só, fehér bors.
Először is túlteszem magam a bánaton, hogy ősszel már nem a kertből hozom be a padlizsánt, hanem a zöldségesnél veszem, majd megmosom a tojásgyümölcsöt, és apró kockákra vágom. Megsózom, műanyag szűrőre teszem, hogy a leve lecsurogjon. Egy óra múlva ismét kilátogatok a konyhába, lekefélem a pereszkéket, a tönkjükből picit levágok, és vékony szeletkékre szeletelem őket. A szalonnát vékony csíkokra vágva az olívaolajon pirítani kezdem, de még mielőtt megpirulna, rádobom az apróra vágott hagymát, majd a padlizsánt és a gombát. Megsózom, megborsozom és kevergetve, különleges illatát élvezve közepes tűzön megpárolom, pirítom. Egyszerű párolt rizs kívánkozik mellé. (Konyhaművészet).
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése