2007. október 7., vasárnap

Lilatönkű pereszke Györgyfalván

Október első vasárnapján kicsaltuk Péteréket is Györgyfalvára. Nem estek hasra, Erzsikének kimondottan derogált. Hát a disznótor nem erőszak, többet nem hívjuk őket ide. Pedig szép októberi idő volt, jól is éreztük magunkat, nem tudom. Ja, Erzsike sietett mert elfogyott a cigije. Ha valaki megérti, én biztos megértem, csak nem tudok együttérezni vele már, merthogy én január elsejétől nem cigizem. Nem dicsekszem, csak mondom. Meghíztam mint egy disznó.

Ha nem másért, hát két szatyor gombáért érdemes volt kimenni. Életünkben először láttunk és szedtünk lilatönkű pereszkét. Az erdei lilapereszke mezei testvére, a fű között terem hatalmas boszorkánykörökben, és ezen a vasárnapon igazán szépen szedtünk belőle. Miután hazaértünk, megpucoltuk, Melinda leforrázta és lefagyasztotta.

Lilatönkű pereszke: Kalapja 5-11-(15) cm, domborúból kiterülő, húsos; széle aláhajló, majd szabálytalan; felszíne sima vagy bársonyos; színe bézsbarna vagy világosbarna, lemezei sűrűk, pereszkefoggal lefutók, fehéres vagy világos kalapszínűek, tönkje 5-10 x 1,5-3 cm, hengeres, vaskos, fehéres alapon sűrű, lila hosszanti szálazottsággal és húsa fehér, vastag, gombaszagú és ízű. Termőhely és idő: füves erdőszéleken, parkokban, lombos fák alatt, júliustól októberig.Spóra: fehér, elliptikus, enyhén szemcsés. Ehető, ízletes gomba. Összetéveszthető a mindig lilás kalapú és lemezű ehető lilapereszkével, csakhogy az erdőben terem. Elkülönítő bélyegei: barnás kalap és lemezek illetve lila tönk.


"És amikor novemberben felbukkannak lilatönkű pereszkéim a titkos pereszkésemben..." Scherter Judit:


Lilatönkű pereszke, szalonnával és padlizsánnal


Hozzávalók 4 személyre 600 g lilatönkű pereszke 1 közepes padlizsán 2 evőkanál olívaolaj 2 vékony szelet füstölt szalonna 1 nagy fej lilahagyma só, fehér bors.
Először is túlteszem magam a bánaton, hogy ősszel már nem a kertből hozom be a padlizsánt, hanem a zöldségesnél veszem, majd megmosom a tojásgyümölcsöt, és apró kockákra vágom. Megsózom, műanyag szűrőre teszem, hogy a leve lecsurogjon. Egy óra múlva ismét kilátogatok a konyhába, lekefélem a pereszkéket, a tönkjükből picit levágok, és vékony szeletkékre szeletelem őket. A szalonnát vékony csíkokra vágva az olívaolajon pirítani kezdem, de még mielőtt megpirulna, rádobom az apróra vágott hagymát, majd a padlizsánt és a gombát. Megsózom, megborsozom és kevergetve, különleges illatát élvezve közepes tűzön megpárolom, pirítom. Egyszerű párolt rizs kívánkozik mellé. (Konyhaművészet).

Posted by Picasa

Nincsenek megjegyzések: