2007. április 27., péntek

Júdáspénz a teraszunkon

A dolog úgy kezdődött, hogy tavaly augusztusban Bundi kutyánk valamit összezabált a földről az udvaron. Erre rosszul lett, hányt és lelegelte az összes virágot, dísznövényt a teraszról, hogy attól hátha meggyógyul. De megette mind egy szálig. Mindezt egy röpke félóra alatt.


Apámtól kaptam volt néhány tasak virágmagot, mindegyikre rá volt írva, hogy mi. Ő is egy EKE-társtól kapta, de nekem adta. Erre, hogy nem maradt semmi virágom a teraszon, az egyik ládaba elvetettem valamelyik tasakból magokat, de meg sem néztem, hogy mit, úgyis lefagy, csak éppen valami zöld legyen addig is. Hát nem fagyott le, átvészelte a telet és április 10-e táján elkezdett virágozni. Ezért aztán utánanéztem, hogy mi is ez.

Kerti holdviola (Lunaria annua, Brassicaceae) , népies nevén júdáspénz:
.
Aki maga nevelte a palántákat, annak most semmi gondja nincs, hiszen csupán elő kell készítenie a talajt, és már ültetheti is a palántákat. Nehezebb helyzetben van az, akinek kertészetben vagy üzletben kell a palántákat beszereznie, mert erőteljes, jól fejlett, de el nem öregedett, hozzá még jó fajtájú, szépen virágzó és éppen megfelelő színű palántákat nem is olyan egyszerű dolog megvásárolni. Ezért most is csak arra tudom a kertbarátokat biztatni, hogy jövőre maguk neveljenek palántákat.
A kétnyáriak népes családjából két, egykor nagyon divatos, de most indokolatlanul elhanyagolt növényre szeretném a figyelmet irányítani. Az egyik a holdviola vagy népies nevén a júdáspénz, a másik a sárga viola. Mindkettő most érleli a magját a jövő évi vetéshez, és mindkettőnek a palántáit most még ki lehet ültetni.
A júdáspénz kettős szépségű növény, mert tavasszal hozza hatalmas felálló fürtökben a lila virágait. Ez az egyik szépsége. A másik ilyenkor ősz tájban bontakozik ki. A növény becőterméseinek burkát lebontva ugyanis gyönyörű, gyöngyházfényű középlemez marad vissza, amit tartós téli lakásdíszként használhatunk fel. Különösen Szép piros lampionvirággal vagy szárazvirággal társítva. A növény egyébként a nevét a becőtermés két külső lemezéről kapta, amelyek valóban pénz alakúak, és a magvak rájuk vannak ragadva.
A másik elszaporításra méltó kétnyári virág a sárga viola, amely napos helyen már az első tavaszi napokon kinyitja illatos szirmait.
Dr. Bálint György. Köszönöm doktor úr.Nincsenek megjegyzések: