2016. augusztus 4., csütörtök

Tátra III.5: Csorba-tó - Szoliszkó-menedékház - Furkotai-völgy

A Csorba-tótól felvonóval mentünk fel a Szoliszkó menedékházhoz 1840 méter magasságba,  reméltem megpróbálunk majd felmenni az Elülső-Szoliszkóra. Én már tavaly voltam fenn egyedül, M. a menedékháznál megvárt, de azért jó lett volna még egyszer felmenni.A felvonó kezdetben az erdőben, majd a fák koronája fölött haladt felfelé. Jobb oldalon csodálatos kilátás nyílt a Malompataki-völgyre. A völgy zárlatában látható a Csorbai-csúcs, jobb oldalt a Hátsó-Bástya, a Sátán, az Elülső-Bástya. A felvonó lassan kiért az erdőből, majd átjutott a törpefenyő övezeten is. Felértünk a Szoliszkó menedékházhoz.


A menedékházat a Szoliszkóra vezető második ülőfelvonóval egy időben építették meg, ennek felső állomása közelében található. 1944-ben helyezték használatba, de valójában csak 1946-ban fejezték be. Azért építették, hogy menedékként szolgáljon a sízőknek rossz idő esetén. A legfiatalabb menedékház a Magas-Tátrában. 2003-ban teljesen újjá építették.

A Furkota-völgy (szlovákul Furkotská dolina) völgy a Csorba-tótól északnyugatra, a Kriván szárnyvonulatán lévő Furkota-tornyok alá vezető, kb. 3,5 km hosszú völgy. Oldalról az Osztra déli gerince és a Furkota-csúcs délkeleti oldalgerince, a Szoliszkó-gerinc határolja. A völgy szája kb. 1450 m tengerszint feletti magasságban, a Kriván alatti ösvénynél van.
Mihálik József a Magyarországi Kárpát Egyesület 1892-es Évkönyvében azt állítja, hogy a völgy neve kelta eredetű és a furka = éles szóból ered. A völgyet uraló Osztra csakugyan hegyes, éles orom. Mihálik hipotézisének alapja az, hogy Tacitus szerint a kvádok által legyőzött kelták rabszolgákként vasat bányásztak a Kárpátokban.Ivan Bohuš szerint az elnevezés később keletkezett, a vázseci vagy a csorbai pásztorok alkották. A völgyön keresztül folyó patak fröcsköl (szlovákul frká, frkot = fröcskölés). Miloš Janoška az 1911-ben kiadott Tátra-kalauzában már szintén ezt a nézetet vallja. A völgyben futó Furkota-patak neve szerint keletkeztek később a Furkota-tornyok, Furkota-csúcs, Furkota-völgy, Furkota-tavak elnevezések.A menedékháztól a Szoliszkó-nyergen át a kék Stripe-marked trail blue.svg jelzésen indultunk a Furkota-völgy irányába.  Onnan a sárga Szlak żółty.svg jelzésen balra fordultunk, végül a  a piros Szlak czerwony.svg jelzésen  értünk vissza a Csorba-tóhoz.Nincsenek megjegyzések: