2016. augusztus 1., hétfő

Tátra III.2: Jasná - Szimbolikus-temető - Verbici-tóAhhoz, hogy a Chopok-gerinc északi oldalán túrázhassunk, 70 kilométert autóztunk Deménvölgybe, az Apartmany Holiday Talé parkolójából a Jasná felvonó parkolójába. Az időjárás miatt választottunk hosszabb autózást és rövidebb túrázást.


A parkolóból felmentünk a Chopok lábától északra húzódó Ostredok-gerincre, ott található az Alacsony-Tátra legjelentősebb szimbolikus temetője. Az út mentén található egy fából épített kilátó is, ahonnan szép időjárás esetén gyönyorű kilátás nyílik a Deménfalvi-völgyre és a szemben lévő Juhar-nyeregre (Sedlo Javorie).A középkor óta halnak meg a Tátrában kincskeresők, száműzöttek, utazók. A magashegységek a legbékésebb időben, a legenyhébb emelkedőn is mindig a halál kísértései. Arra figyelmeztetnek, hogy az igazi virtus nem egy csúcs bevétele, hanem az ereszkedés hősies fegyelmezettsége. Ziegler György Tamás tarnówi püspök nem véletlenül állíttatott kétszáz évvel ezelőtt keresztet az egyik magas-tátrai tengerszemhez a következő felirattal: „Innen se tovább, se feljebb nem mehetsz, csak a mi urunk, Jézus Krisztus keresztje által.” Mert a hegyek vonzereje mindennél erősebb. Még az életösztönnél is. (Margittai Gábor: A Tátra halottai, Magyar Nemzet, 2005).


A Verbici-tó (szlovákul Vrbické pleso) az Alacsony-Tátra legnagyobb kiterjedésű tava. A Déményfalvi-völgy északnyugati részén 1113 m tengerszint feletti magasságban fekszik. A 115 m hosszú és 62 m széles tó területe 0,69 hektár. Legmélyebb pontja 8 m. A Würm-glaciális végén a gleccserek maradványaként keletkezett. Lefolyása az Otupnianka patak. Területe 1975 óta védett.


Az Alacsony-Tátra északi oldalának legismertebb völgye, a Deményfalvi-völgy felső részénél, a Jasná nevű üdülőközpontban fekvő vadregényes tó könnyen megközelíthető, népszerű kirándulóhely. Az elsősorban családok körében közkedvelt tó partján körbefutó szépen rendben tartott tanösvény számos pihenőpaddal és játszótérrel felszerelkezve várja a kirándulókat.


A fenséges lucfenyők övezte Verbici-tó mindössze 115 m hosszú és 62 m széles, mégis a környék legnagyobb gleccsertava. Nyugati partján fut a Deménfalvi-völgyi tanösvény a sárga és a kék turistajelzésekkel, másik partján jelzetlen, de gondozott ösvény vezet. Több helyen találunk kulturált pihenőpadokat, asztalokat, idilli környezetet egy kellemes pihenésre. A gyermekes családokat jól felszerelt erdei játszóterek várják több helyen is.


Nincsenek megjegyzések: