2013. június 7., péntek

Deep Purple Kolozsváron :)

     A Deep Purple az  angliai Hertfordsire tartomány mintegy 20.000 lakosú Hertford városában alakult negyvenöt évvel ezelőtt (!) 1968-ban. Az eredeti felállásban Ritchie Blackmore (gitár), Rod Evans (ének), Nick Simper (basszusgitár), Jon Lord (billentyűk) és Ian Paice (dob) szerepelt.
 


A zenekar első nagylemeze, a "Shades of Deep Purple" 1968 júliusában jelent meg, de nem aratott túl nagy sikert az Egyesült Királyságban. Az amerikaiak viszont rögtön lecsaptak rá és a  "Hush" című alkotás bekerült a slágerlisták első öt helyezettje közé. A "The Book of Taliesyn" (1968) és a "Deep Purple" (1969) című lemezek nem döntötték meg az akkori rekordokat, ekkor az amerikai sikereken felbuzdulva Evans és Simper elhagyta a zenekart: Ian Gillan és Roger Glover léptek helyükbe, ám ez sem lett a végleges lista: a zenekar felállítása  negyvenőt év alatt sokszor és sokat változott.


Az "In Rock" című nagylemez (1970) jelentette a csapat első piaci sikerét: olyan dalokat tartalmazott, mint a "Speed ​​King", "Into The Fire" és a "Child In Time". Következő év júniusában kiadták a "Black Night" dalt  tartalmazó kislemezt, ami végre bekerült a Királyság slágerlistáin is a legjobb tíz dal közé. Az "In Rock" sikere után a "Fireball" (1971) piacra dobása után a zenekar úgy döntött, hogy a szárazföldön fogja rögzíteni a következő albumot.
 
         
 
           A svájci Genfi-tó partján fekvő Grand Hotel parkolóját választották a Rolling Stones-tól bérelt négykerekű stúdió helyszínéül, itt látták aztán a Montreux-i fesztivál színpadját leégni egy Frank Zappa koncert során, akkor született egyik legismertebb daluk, a "Smoke on the Water".  Az egész "Machine Head" albumot itt vették fel, ennek 1972-ben több alkotása is feljutott az angol Top Five-ba.
 
 

          Ezt az albumot négy észak-amerikai turné követte, majd 1972-ben Japánban koncerteztek, ennek a koncertsorozatnak az eredménye a "Made In Japan" duplalemez. 1973-ban kiadták a "Who Do You Think You Are", ezen jelent meg az egyik legnagyobb sikerük, a "Woman in Tokyo".  A belső feszültségek és a kimerültség lassan nyilvánvalóvá vált, ami egy újabb felállásjoz vezetett. Gillan és Glover elhagyta a zenekart, helyüket David Coverdale és Glenn Hughes vették át az 1974-es "Burn" lemez kiadása előtt.
 


 1974-ben elkészült a  "Stormbringer" című lemez, amelyen olyan "ütős" produkciók láttak napvilágot, mint a "The Gipsy ", a " Lady Double Dealer "és persze a "Soldier of Fortune ". Azonban Ritchie Blackmore elégedetlen volt a lemezzel, több összetűzése is volt időközben Jon Lorddal, így a lemez kiadása után elhagyja a zenekart és 1975-ben új bandát alakít, ennek neve Rainbow.

A zenekar 1976-ban felbomlott és 1986-ig nem létezett, ekkor a klasszikus felállás Blackmore, Gillan, Lord, Glover és Paice újra összeállt  a "Perfect Strangers" platinalemez erejéig.  Az összeállást egy nagysikerű koncertsorozat követte 1985-ben,  többek között Bruce Springsteen is részt vett ezen a turnén.


          1987-ben kiadták a "The House of Blue Light" című albumot, ezt ismét teltházas turnék követték. Ezután megjelent a "Nobody's Perfect" nevű album 1988-ban.


          A 90-es években a zenekar folytatta felvételeit és koncertjeit annak ellenére, hogy Blackmore 1993-ban végleg elhagyta a zenekart.  Később több arhív felvételt és gyűjteményt kiadtak, ezáltal sikerült megtartaniuk a rajongók népes táborát. 1996-ban megjelent a "Purpendicular" majd 1998-ban az "Abandon" című lemez.
 

          A következő néhány év kimondottan turnékról szólt. A banda egyik utolsó alapító tagja, Jon Lord 2002-ben nyugdíjba vonult, utólag derült ki, hogy egészségi okok miatt... Tavaly, több Európában készített felvétel után a Deep Purple zenekar úgy döntött, hogy a felvételeket 2013-ban egy új nagylemezen fogja kiadni, melynek címe Now What?! 2013 június 7-én a lemez bemutatóturnéjának egyik (szerény, de lelkes) állomása Kolozsvár!!!  
 

Nincsenek megjegyzések: