2011. április 14., csütörtök

Samsung 32C530 TV




Végre megérett nálunk is a helyzet arra, hogy új tévét vásároljunk. Nem anyagi helyzetről beszélek, hiszen pénzünk továbbra sincs, sem szükséghelyzetről, hiszen a régi nagyképcsöves Philips tévénk szuperül műkszik, inkább arról, hogy egyszerűen a kütyühelyzet érett be. Ez azt jelenti, hogy néha rámtör egy megállíthatatlan vágy, hogy valami olyat vásároljak, amire nincs sem pénzünk, sem szükségünk, de olyan kütyü, ami másnak még nem nagyon van, ezért nekem meg kell legyen, "elvégre kell lássam, hogy miért dolgozom"... Ki is néztem magunknak egy olyan 400 eurónak megfelelő televíziót, amit rövid, de alapos keresgélés után választottam ki: a Samsung C530-as modellt.






Általában nejem csírájában belémfojtja ezt a fajta kitörést, most azonban nem figyelt kellően oda amikor előadtam a tévécsere halaszthatatlan szükségességét, így mire észbekapott már hádében és széles képernyőben tudtam magyarázkodni :). Az igazság az, hogy akkor már nem is kellett magyarázkodni, a kép és a hang minősége beszélt helyettem. Annak ellenére, hogy nincs HD-csatorna-előfizetésünk, a High Definition minőséget kipróbálhattuk a beépített médialejátszó segítségével lejátszott matroschka filmekkel. Elképesztő a különbség. Most el kell mondanom, hogy akinek nincs lehetősége ezt a (fajta) televíziót full HD-ben, vagyis maximális felbontásban (is) használni, az a kábeltévé szolgáltatók által nyújtott analóg, vagy akár digitális adásokkal még elégedetlenebb lesz, mint a régi tévével. Ezek a televíziók ugyanis minden apró hibát, zajt vagy hullámzást, zavart kihangsúlyoznak.





A HDTV (High-Definition Television) egy olyan televíziós sugárzási norma, amely az eddigi (PAL, SECAM, NTSC) szabványoknál jelentősen nagyobb felbontású képet tesz lehetővé. Az ilyen közvetített adás már digitális formában továbbítódik, eltérően a korábbi analóg átviteltől. Félreértések elkerülése érdekében meg kell jegyezni, hogy a névben szereplő High-Definition nagyban függ a felvétel körülményeitől. Az európai kereskedelmi testület, az EICTA és az ASTRA bevezette a HD-ready logót, amelyet azokhoz a televíziókhoz használhatnak, amelyek a HDTV adásokat meg tudják jeleníteni, és teljesítik a minimális műszaki követelményeket, amelyeket a testület meghatározott. A specifikáció minimum 720 soros felbontást követel meg, 16:9-es képernyőformátumban. Kompatibilisnek kell lennie a 1080i és a 720p jelekkel mind 50, mind 60 Hz-es képfrekvenciánál, és rendelkeznie kell HDMI csatlakozóval (beépített HDCP tartalomvédelemmel).



Nincsenek megjegyzések: