2007. március 25., vasárnap

Lomo 135 BC, a lomográfus


A LOMO 135 BC (vagy VS) sikeréről tervezője, A. Lakomkine nem is álmodott a hetvenes évek elején. Az összes szovjet kamera közül az igazi túlélő és nagy nyertes nem is annyira ez, mint inkább a LOMO LC-A, a lomográfia megteremtője, de mellette megél a többi LOMO kamera is, sőt valahol Kínában mai napig is gyártanak Lomo márkanév alatt ilyen típusú gépeket. Miért? Egy egyszerű és nagyszerű heccnek, az egyre inkább világszerte elterjedő lomográfia nevű mozgalomnak köszönhetően. A lomográfia a hagyományos fényképezés másféle megközelítése. Kihasználja a szovjet tucatgépek tökéletlenségét egy olyan világban, ahol már a mobiltelefonba épített digitális kamerák is tökéletes képet készítenek. A lomográfusok a lomográfia 10 aranyszabályát követve a leglehetetlenebb helyzetekben annyi lehetetlen képet készítenek, amennyit csak lehetséges. Lomográfus mindenkiből lehet, nem kell hozzá más, csak egy LOMO márkájú fényképezőgép, vagy egy minél gyengébb minőségű kínai játékkamera és hozzáállás.
.
.
Ten golden rules of lomography - A lomográfia tíz aranyszabálya:

1. Take your LOMO with you wherever you go. Vidd magaddal a Lomódat, akárhova mész!
2. Use it all the time, anytime – day and night. Használd állandóan, bármikor, éjjel és nappal!
3. The LOMO does not interfere with your life, it’s part of it. A lomográfia nincs hatással az életedre, hanem része annak!
4. Get as close as possible to the objects of your lomographic desire. Kerülj minél közelebb lomografikus érdeklődésed tárgyához!
5. Don’t think. Ne gondolkozz!
6. Be fast. Légy gyors!
7. You don’t have to know what’s going to be captured when you shoot. Nem szükséges előre tudnod, mi kerül a fotóra!
8. You don’t have to know what’s on the film afterwards either. Utólag sem kell tudnod, mi van rajta!
9. Shoot from the hip and over your head. Csípőből lőj!
10. Don’t worry about rules. Ne foglalkozz a szabályokkal!


A Lomo-135 BC különben egy eléggé komplex, de ugyanakkor hagyományos, 35 mm-es, szovjet fémdobozos kamera. Filmkocka: 24x36 mm. Objektív: Industar-73 2,8/40, négy lencsés, 55 fokos nyitásszögel. Blendenyílás 2.8, 4, 5.6, 8, 11, 16, 22. A zársebesség 1/15, 1/30, 1/60, 1/125, 1/250 mp vagy ''B''. A gép alsófelén található a vakutartó beépített csatlakozóval. Az objektív felső felén szimbólumok segítségével állítható a záridő, ugyanazok a pozíciók az objektív alsó részén számokkal feltüntetett záridőt mutatnak. A film továbbtekerése "automatikus": a gép tetején található felhúzócsavar egy rugót aktivál (felhúz) amely exponálás után továbbviszi a filmet. Ezáltal is remek lomográfus masina lehet a Lomo 135 BC: egy felhúzással 8 egymást követő "lövést" is leadhatunk (akár csípőből is).


Nincsenek megjegyzések: